Сушата разкри древен дворец на загадъчна цивилизация

Сушата разкри древен дворец на загадъчна цивилизация

02/07/2019 Off By nina

Археолозите приветстват драматичното откритие на двореца от бронзовата епоха. Смята се, че руината е построена от малко известната империя Mittani и изследователите се надяват, че тя ще даде повече прозрения в тази много важна държава и общество.

Разрушеният дворец е бил открит на място, известно като Кемъни, на източния бряг на река Тигър, в Иракско-Кюрдистан и е кръстен на това място. Беше разкрито, защото нивото на водата в язовира Мосул драстично падна поради сериозна липса на валежи. Язовирът е построен през 80-те години на миналия век и сградата е била идентифицирана за първи път през 2010 г., но повишаването на нивото на водата означава, че тогава е била потопена отново.

Миналата година сушата доведе до появата на руините и това накара археолозите да започнат проект за спасяването и записването им. Има опасения, че дворецът може да се повреди.

Екипът на проекта се състои от немски и местни кюрдски експерти. Той се ръководи от д-р Хасан Ахмед Касим и д-р Ивана Пулиж като съвместен проект между Тюбингенския университет и Кюрдската археологическа организация, според Kurdistan 24. Двамата ръководители на екипи също помогнаха да се изкопае град от бронзовата епоха в Северен Ирак в разгара на войната срещу ислямската държава.

Смята се, че дворецът е на възраст до 3 400 години, а археолозите са изумени от това, което е разкрито. На базата на предварително проучване на площадката се изчислява, че първоначално тя е била висока 22 метра. Построен е от кал, която е бил широко използвана в сгради от всякакъв вид през бронзовата епоха в Древния Изток.

Някои от стените са с дебелина 2 фута и цялата сграда е много добре проектирана. Според CNN Travel, „по-късно е била добавена терасовидна стена от тухли от кал, за да се стабилизира сградата, добавяйки към внушителната й архитектура.“

В двореца има множество големи просторни измазани стаи. Най-забележително според екипа е поредица от стенописи, които са рисувани в червено и синьо и показват високо ниво на изтънченост. Те вероятно са били характерни за кралските сгради от бронзовата епоха, но обикновено са били унищожени. CNN Travel, цитирайки д-р Ивана Пулжиз, споделя „Откриването на стенописи в Кемъни е археологическа сензация.”

Археолозите открили и десет глинени табелки, които съдържали форма на писане, известна като клинопис. Това е най-често срещаната форма на писане в древна Месопотамия. Тези табелки вече са прехвърлени в Германия, където ще бъдат преведени и преписани от експерти.

Дворецът Кемъни

Смята се, че дворецът Кемъни е от времето на империята на Митани, която доминира в големи части от Северна Месопотамия и Сирия от 15-ти до 14-ти век преди Христа, според Kurdistan 24. Митаните са били хора с хуриански произход, които са станали регионална сила, главно поради техния опит в борбата с колесниците.

Малко се знае за тази много важна цивилизация, въпреки историческото им значение. Всичко, което наистина знаем, идва от сайтове в Сирия и от архивите на съседните култури като египтяните и асирийците. Тъй като малко се знае за Митани, никой не е сигурен в техния произход или къде е била столицата им.

Дворецът е обект на текущо проучване от учените. В центъра на вниманието са десетте глинени табелки. Ако могат да бъдат дешифрирани, те могат да хвърлят повече светлина върху империята на Митаните; могат да разкрият повече за религията, администрацията, политиката и историята на това загадъчно древно източно общество.

Превод – Нина Жишева