Счупените носове на египетските статуи

Счупените носове на египетските статуи

15/04/2019 Off By nina

Древните египтяни били артистични шампиони, изваяли са безброй статуи, които показват фараоните на обществото, религиозните фигури и богатите граждани. Но макар тези статуи да изобразяват различни хора или същества, много от тях имат една обща странност: носовете им са счупени.

Това счупване на носа е толкова широко разпространено, че ви кара да се чудите дали тези отчупени органи на обонянието са в резултат на случайни инциденти или има нещо по-зловещо.

Оказва се, че в повечето случаи отговорът е второто.

Носовете са били отчупвани, защото много древни египтяни са вярвали, че статуите имат жизнена сила. И, за да не се допусне някоя нежелана нечиста сила да обладае статуята, носът й бивал отчупен, обяснява Адела Опенхаймер, куратор в катедрата по египетско изкуство в Музея на изкуствата в Ню Йорк.

Разбира се, древните египтяни всъщност не мислели, че статуите, дори и с тяхната жизнена сила, могат да станат и да се движат, като се има предвид, че те са направени от камък, метал или дърво. Нито пък египтяните смятали, че статуите буквално дишат. “Те знаели, че не вдишват въздух – виждали са това”, каза Опенхайм на живо. – „От друга страна, статуите имат жизнена сила, а жизнената сила идва през носа, нали така дишаме.“

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/544184

Обичайно било да се извършват церемонии върху статуи, включително „литуала по отварянена устата“, в който статуята била помазвана с масла и различни предмети били държани до нея, за които се смятало, че можели да съживяват“, каза Опенхайм. “Този ритуал придавал на статуята живот и сила”, каза Опенхайм.

Убеждението, че статуите имат жизнена сила, е било толкова широко разпространено, че подтиквало антагонистите да я потушат в случай на нужда. Например хората, които отварят, разбъркват, ограбват или оскверняват храмове, гробници и други свещени места, вероятно вярвали, че статуите имат жизнени сили, които могат по някакъв начин да навредят на нарушителите. Хората дори вярвали, че това са йероглифи или други изображения на животни или хора.

“Вие трябва да я убиете, и един от начините да направите това е да отрежете носа на статуята или образа, така че да не може да диша“, каза Опенхайм. „Понякога обаче натрапниците не се задоволявали само с носа. Някои от тях разбивали или повреждли лицето, ръцете и краката, за да деактивират жизнената сила.“

„Вероятно има случаи, в които статуите естествено се преобръщат и в резултат на това изпъкналият нос се чупел. Ерозията от елементите, като вятър и дъжд, също вероятно е отнасяла носове на някои статуи. Но обикновено можете да разберете дали носът е бил унищожен умишлено, като погледнете режещите следи на статуята“, обяснява Опенхайм.

Превод от английски – Нина Жишева