Съдържанието на Книгата на Мъртвите

Съдържанието на Книгата на Мъртвите

21/03/2019 Off By martha

Египтяните вярвали, че мъртвият човек ще се впусне в подземно пътешествие, проследявайки пътя на Ра, бога на слънцето. По време на това пътуване починалият ще трябва да се изправи срещу свирепи същества, които не допускат път към новия му живот. Най-страшното от тях е бил Апеп, змия с цел да донесе хаос на света.


След като мине покрай Апеп, починалият в крайна сметка ще стигне до лабиринт, защитен от поредица от порти. За да премине през всяка трябваше да рецитира конкретен. Ако е предложена правилната молитва, тогава портата ще каже: „Минете, вие сте чисти“.

Следващата спирка е Залата на две истини, където мъртвите ще бъдат съдени от 42 съдии, водени от бога на подземния свят, Озирис. „Ответникът“ ще се закълне, че е невинен чрез дълъг списък от потенциални грехове, които той не е извършил през живота си.

След изповедта идва връхната точка на процеса: претеглянето на сърцето. Анубис вдигна везна. От едната страна седи перо, подобно на това, носено от богинята на правосъдието Маат. То се смятало за символ на истината. От другата страна е сърцето на мъртвия човек, олицетворяващо действията, извършени през живота му. Ако перото и сърцето балансират везните, мъртвият човек ще премине изпитанието. Онези, чието сърце е твърде тежко, били смятани за нечисти и осъдени на ужасяваща съдба.

Най-дълбоките страхове на древните египтяни са красноречиво обобщени в глава 53 от Книгата на мъртвите. Едно от вечните наказания, които се предавали, било, че трябва да се изяде собственият им екскремент:

„Ненавиждам това, което е отвратително. Няма да ям изпражнения, няма да пия урина, няма да ходя пред главата. Други ужасни изречения включват вечен глад и жажда, варене или поглъщане от див звяр.

Претеглянето на сърцето е от такова значение, че египтяните изработили амулети, изобразявайки скарабеи, които поставяли над сърцето на починалия преди мумификация. На гърба често е изписана глава 30 от Книгата на мъртвите:

„О, сърцето ми, което имах от майка ми! О, сърце на моите различни епохи! Не ставай свидетел против мен, не противопоставяй се на мен в съда, не бъди враждебно към мен в присъствието на пазителя на равновесието. “

Автор: Мартина С. Попова