Сълзите – инструмент за освобождаване или манипулация?!?

Сълзите – инструмент за освобождаване или манипулация?!?

27/01/2019 Off By djani

Холандски учени от Университета в Тилбург твърдят, че има биологичен компонент и появата на сълзи рестартира мозъка.

Според психолозите, плачът е вид невербална социална комуникация, чрез която човек казва на другите, че не може да общува или да се изразява различно.

Плачът изпълнява важна функция: дава възможност на човек за по-добра комуникация с членовете на общността и разбиране на емоциите на други хора. Сълзите събуждат емпатия в околните. Например, благодарение на плача на детето, майката по-добре разбира неговото състояние и нужди.

Сълзоносната течност непрекъснато се формира и допринася за защита, навлажняването и подхранването на очните тъкани, тъй като самата роговица няма кръвоносни съдове, способни да осигуряват нейното хранене. Увеличеното разкъсване е защитна реакция на организма към външни дразнители, под действието на които се отделя слъзната течност, което от своя страна, осигурява допълнителна защита за окото. В сълзите, както и в слюнката, се съдържа ензимът лизозим, който има антимикробно действие.

Затова хората казват, че една малка сълза лекува голяма скръб. Укрепването на тонуса на парасимпатиковата система, освобождава организма от стрес и насърчава съня. Механизмът на разделяне на сълзите на радостта е същият като с тъга: той е снабден със същите възбуждания на емоционалните структури на мозъка.

Освен това, когато човек плаче със сълзи, съдържанието на хормона на антиноцицептивната (анти-болка) система, нивото на хормона енкефалин, се увеличава, което значително намалява чувството за болка и в последствие е индуктор на положителни емоционални състояния, еуфория, и щастие. В допълнение, към повишаване на секрецията на сълзите, при плач, някои мускули на лицето се съкращават, което води до потрепване на устните, носа, риданията, движенията на дъвчащите мускули.

Разбира се, има малки и големи, които използват сълзите като средство за манипулация. Особено децата и жените. Но колкото и да е прозрачно намерението зад тези сълзи, кой може да устои на невинна детска физиономия, опитваща се да постигне своето.

Смятам, че когато е с мярка и не е системно, не означава непременно фундаментална опасност… От друга страна, като жена ви споделям, че сълзите действат страшно освобождаващо, когато има натрупано напрежение и стрес. Жените плачат и от умиление…

Като за финал, пожелавам на всички сълзите, да са причинени от затрогващи ситуации и щастие…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани