Сътворението на виенското колело

Сътворението на виенското колело

19/11/2018 Off By martha

Престрояването и успеха на Айфеловата кула отворило вратите за невъобразими до момента инженерни постижения. Кулата за отрицателно време станала изключително популярна. В Чикаго, САЩ през 1893г. се организирал световен панаир от известният архитект Даниел Бърнхам. Вдъхновени, Бърнхам и екипът му искали да победят от Айфеловата кула по популярност.

Даниел Бърнхам събрал дузина архитекти и инженери и им заръчал да създадат структура по-добра от Айфеловата кула. Един от присъстващите бил 33 годишният инженер Джордж Вашингтон Гейл Ферис. Доста идеи били представени на Бърнхам, но той отхвърлил всички. Ферис бил единствения който решил да помисли абстрактно. Докато седял в ресторант си представил огромно въртящо колело в небето. Чрез него хората щели да могат да видят града си от висотите. Но не било лесно да убеди Даниел Бърнхам в този дизайн, тъй като той казал, че това било крайно опасно и отхвърлил идеята. Ферис обаче не се отказал лесно. След продължително време на разговори и уговорки успял да убеди инвеститори да платят са постройката. Събрал 400 хиляди долара и започнал проекта си.

Различните части били направени предварително в Ню Йорк, Сан Франсиско и Вашингтон и били доставени до Чикаго. Сглобили всичко на място като първо поставили основата. Върху нея изправили две паралелни кули. След това огромното колело било поставено между тях държано от 45 тонова ос. Парен двигател бил използван за да завърти колелото, а въздушна спирачка била поставена в случай, че колелото трябвало да спре на момента. Когато било завършено, виенското колело се издигало 80 метра и имало 36 кабини, които можели да поберат повече от 2000 души наведнъж.

Ферис и жена му заедно с кмета били първите, които се качили. За 19 месеца повече от 1 милион души се виели в редички, за да се качат на колелото. Това бил единственият лесен начин да се види града от такава височина. Вестниците пишели статии след статии за новото изобретение. Скоро след края на световният панаир, на всякъде из света започнали да изникват копия на виенското колело. Най-голямото колело в момента се намира в Лас Вегас, за това ако не ви е страх от височини, отидете и вижте фантастичните светлини от небето.

 

Автор: Мартина С. Попова