Съществуват ли духове?

Съществуват ли духове?

29/01/2019 Off By martha

Ако вярвате, че мъртвите могат да се завърнат, за да тормозят живите, знайте, че не сте сами. Според проучване, 45% от Американското населения вярва в духове, а 28% твърдят, че са виждали такива. Ако проследим човечеството до най-ранните данни, които текущо притежаваме ще забележим, че почти всяка култура е изразила своето любопитство за това какво следва след смъртта. Много вярват в хипотетичните вярвания, но реално има ли някакви данни, че духовете наистина съществуват?

Учени и детективи се борят със озадачаващите ситуации на паранормалното вече десетилетия. Специалистите по темата, които са посветили живота си за обяснението на подобни случаи твърдят, че от каквато и страна да погледнат събитията, няма солидни доказателства, които посочват, че духовете съществуват. Също така, нито един лов за духове не е удостоверен от научна гледна точка. Една от трудностите при проучването на тази тема е разновидните начини, по които хората описват духовете. Всички „доказателства“, които съществуват са съмнителни тъмни снимки, видео как предмет се мести и свидетелски разкази. Всяко едно от тези т.н. доказателства може лесно да бъде фалшифицирано. Дори и да повдигат интересът ни, нямат научно основание.

Ловците на духове, често използват датчици за електромагнитни вълни. Смята се, че духовете ги нарушават. Това също е доста съмнителен фактор, тъй като никой до сега не е успял убедително да обясни тази странна връзка между двете неща. Макар и да няма основателна научна причина за духовете, не означава, че сте откачили ако видите такъв. Съществуват доста логични обяснение за тези видения. Инфразвуците, които са звук, който човешкото ухо не дочува, биват произведени от голям сбор от машинни уреди, както и състоянието на времето. Звуците на 18Hz резонират с очната ябълка, което може да ни накара да видим неща, които реално не съществуват.

Друго обяснение е психическото състояние на индивида. При силна скръб много докладват, че биват навестявани от изгубени близки. Учените смятат, че виждането на лицето на близкият помага с преодоляването на загубата. Често това не е страшно, неприятно изживяване, а е доста успокояващо. Оказва се, че е като част от този тежък процес.

Неоспоримо, ако погледнем паранормалните ситуации от истинският живот на хората се оказва, че те са доста по-позитивни от тези показани по филмите. Повечето биха предпочели духовете да съществуват, тъй като това би означавало, че никога не трябва да се разделяме с близките си. Но точно тези надежди си играят с мозъците ни и са създали феноменът, който наричаме „духове“.

Автор: Мартина С. Попова