Съществува ли лек за настинка?

Съществува ли лек за настинка?

16/12/2018 Off By martha

Медицината се е развила изключително много през последният век. Намерили сме лек за много опасни болести. Едно нещо обаче спъва и най-добрите медицински мозъци днес – нормалната настинка.

Все още няма лекарство, което би премахнало настинката след няколко приемания. Част от проблемът е, че тя е следствие от многобройни различни видове бактерии, вируси и микроорганизми. Не е просто едно специфично нещо. Патогенните, които причиняват настинката се размножават много бързо и се крият в човешките клетки. Най-сложното при борбата е, че не е една мишена. Има толкова много вариации на дори един от вирусите, които я причиняват, че за момента няма начин да се създаде специфично „оръжие“ срещу всички. При други обстоятелства вероятно щеше да може да се създаде ваксина срещу настинката.

Най-добрата ни опция е да направим лек са голям спектър от вируси. Антибиотиците реално са нещо много подобно на тази идея, но тя работи на принципа на отнемането на определени протеини от които бактерията се нуждае на живее. Тези протеини са специфични за бактериите и антибиотиците не нараняват пряко човешкият организъм. Вирусите обаче са доста по-хитри. Те използват домакинските клетки за да се размножават. Доста по-сложно е да се отървем от тях без да унищожаваме собствените си клетки. Това не означава, че не сме се опитали.

Първите опити са имали за идея да подсилят имунната система. Когато клетките ни засекат вирус де започват да произвеждат интерферони – химически сигнал за тялото за вируса. При първите опити лекарството било интерферон или спомагало тяхната задача. Подобни интерферони се използват днес за лечението на хепатит В и С. Но тези лекарства имат доста неприятни странични ефекти.

Това, което учените търсят е нещо подобно да лекарствата използвани срещу СПИН. Те атакуват директно вируса който прониква в ДНК-то, но за жалост са специфични само за този вирус. Намирането на всеобща слабост на вирусите се оказва сложно. Което означава, че трябва да си изтраем настинката за няколкото дена, колкото и неприятна да е тя…

Автор: Мартина С. Попова