Сянката на вулкана

Сянката на вулкана

26/06/2019 Off By nina

Забележителна снимка, показваща върха на вулкан на Канарските острови в Испания, включва нещо странно: сянката на кратера с плосък връх образува идеален триъгълник.

Фотографът Хуан Карлос Касадо е заловил образа на планината Тейде или Пико де Тейде, спящ вулкан на остров Тенерифе, чийто връх се издига на височина 3700 метра над морското равнище. Изображението е споделено на 9 юни на уебсайта на НАСА “Астрономична картина на деня” (APOD).

Въпреки че сянката прилича на пирамида, планината Тейде няма остър връх. По-скоро сянката изглежда триъгълна, заради това как очите ни го възприемат по отношение на далечния хоризонт, според APOD.

Когато художниците рисуват успоредни линии, простиращи се на разстояние по една равнина, линиите се приближават една към друга, докато се приближат към хоризонта; мястото, където се срещат, е известно като точка на изчезване. Това се случва, когато наблюдавате и реални паралелни линии. Например, ако наблюдавате железопътни трасета, които продължават напред, те изглеждат, като че ли се сближат и се срещат в централна точка на хоризонта.

Подобен е и ефектът на снимката, обясни АПОД. В образа Тейде очевидно не е пирамида; Кратерът Пико Виехо изравнява върха на планината. Въпреки това, тъй като сянката на планината Тейде се простира в далечината, тя постепенно се стеснява. По този начин сянката в крайна сметка формира триъгълен връх, въпреки че обектът, който хвърля сянката, не е триъгълник.

Човек, който стои на върха по време на изгрев или залез (когато сенките са най-дълги), ще надникне в коридора на сянката. От тази гледна точка сенките на планините или вулканите почти винаги приличат на пирамиди, според уебсайта на Атлантическия оптик на Великобритания. Това е така, защото сенките са толкова дълги, че зрителят не може да види къде свършват, така че тяхното прекратяване се появява по-скоро като точка на хоризонта, отколкото като истинско представяне на формата на планината, обясни Атмосферната оптика.

Превод – Нина Жишева