С аромат на детство

С аромат на детство

20/11/2018 Off By djani

Не знам за вас, но ароматът на моето детство е свързан с нещото, което наричаме „шарена сол”… майка ми приготвяше уханни сандвичи намазани с истинско масло и гушнати сред парчета луканка, които ние ръбахме с огромно удоволствие в голямото междучасие под завистливите погледи на другите деца… По-късно разбрах, че този аромат де факто принадлежал на подправката наречена Сминдух. Днес отдавам почит на подправката, която освен неизменна част от сандвичите ни е и част от традицията да посрещаме с хляб и сол.

Асоциация за гостоприемство (и уют в моята глава), нека днешните ви аплодисменти да са за Сминдуха.

Той е популярна подправка, която у нас вирее навсякъде, но най-често се среща в североизточна България. Добре познат като незаменима съставка на шарената сол, сминдухът има приятен и апетитен аромат. Семената му са използвани като подправка и лечебно растение от египтяни, гърци и римляни. Египетските воини са го ползвали като напитка преди битка.

Изсушената и стрита ароматна подправка, която в този вид е една от основните съставки в традиционната българска смес от подправки шарена сол.

В други страни се ядат и кълновете, свежата листна маса се слага в картофена яхния.

Сминдухът носи специални ползи за жените по време на менопаузата. Поради високото съдържание на стероиди в него с естрогенна активност, хормоналното равновесие се възстановява, състоянието на кожата и косата се подобрява и отделянето на калций от костната тъкан се предотвратява.

Младите момичета често използват сминдух за увеличаване на гърдите. За да направите това, нанесете маслото върху кожата на гърдата в чиста форма или смесено с масло от гроздови семки. Тази процедура увеличава еластичността на кожата и гръдните мускули, като помага да се увеличи размерът на гръдните жлези и да се подобри формата. Сминдухът е бил високо ценен от ориенталските жени, с добре оформена фигура, която се цени толкова добре на Изток.

Сминдухът помага при кашлица, с бронхит, пневмония. В този случай може да бъде приет под формата на отвара.

Смачканите семена, останали от варенето на чай, не трябва да се изхвърлят. Те са полезни за кожата и косата, и са подходящи за всякакви маски.

Маслото от сминдух, смесено с праскова или друго козметично масло, се използва за масаж. Този масаж е не само добър за здравето на кожата, но и помага за изгарянето на нежелана мазнина.

Младите филизи на сминдух се използват като подправки за месни ястия. В салата и други ястия, те вървят добре със сирене или яйца, както и леща или картофи.

За да се отървете от лошия дъх, прахообразните сухи листа от сминдух се смесват с една чаена лъжичка лимонов сок, нагрява се и след охлаждане се  държи получената паста в устата си.. Същата паста се използва за борба с пигментните петна и паяковите вени.

Фенове на масло от сминдух в салата се възхищават на вкуса и аромата, които дава на ястието.

И аз като вас научих още много нови неща за нещо толкова близко и познато. Сега обичам тази подправка с една идея повече. Дано съм била полезна и на вас.