С аромат на кестени

С аромат на кестени

16/02/2019 Off By djani

Ако искате ми вярвайте, знам как вкусно ухаят, но никога не съм се престрашила да пробвам… Е, след всичко, което прочетох за кестените, вече съм си наумила, че задължително ще пробвам…

Сами вижте и вие…

Това дърво от Балканския полуостров се разпространява почти из цялата земя. Необходимо е обаче да се направи разграничение между два вида дървета: конски кестен (негодни за консумация, но лечебни) и кестенови сладки или благородни, плодовете на които се консумират.

Ядливият кестен расте в южните части на Европа, в Азия и Америка. А във Франция има дори празник на кестена. На този ден, на улицата се пекат красиви лъскави плодове, вятърът носи аромата им из цялата област и хората се радват, че имат такъв дар от природата.

Конски кестен срещаме в паркове и градини почти навсякъде, дори в райони с не много топъл климат. Използва се във фармакологията за приготвянето на различни лекарствени средства, които са направени от цветята, плодовете, листата и кората на това дърво.

 В България то расте в доста големи количества.

Плодовете на кестена са ядки. Те съдържат много нишесте, съдържат и фибри, минерали, захари и витамини А, С и комплекс витамин B. За разлика от другите ядки, кестенът не е богат на мазнини, но има повече от 60% въглехидрати в зависимост от сорта и мястото на растеж. Той също така съдържа и много протеини. От минералите в кестеновите ядки има такива като желязо, калий, натрий, фосфор, калций, мед и магнезий.

Поради наличието на протеини и скорбяла в кестените, той е доста калоричен: 100 гр. кестенови ядки съдържат почти 180 ккал. В печените ядки има още повече калории, но това не им пречи да бъдат важен продукт във  вегетарианското меню. Могат да бъдат изпечени, варени. Някои хора, дори правят супи от кестени, слагат го в хляб, месни ястия и пилаф. Ето и малко насоки за приготвяне на кестени.

Печени кестени

Измийте добре кестените.Направете два разреза /кръст/ на черупката, така че кората да не се пръсне по време на печене. Печете във фурната за около 15 минути.

Варени кестени:

Нарежете коричката на ядките, сварете ги в продължение на 3 минути в кипяща вода, след това отстранете от котлона.

Сос от кестени за месни ястия

Кестените се почистват, както за варене, след това се варят в месен бульон за около 15 минути. След като омекнат, те могат да бъдат смачкани или да се пюрират през блендер. След това на вкус се добавя масло, индийско орехче, сметана и сол. Сервира се като сос за патица, пиле или заек.

Конският кестен има лечебни свойства. С помощта на продукти от различни части на дървото, особено добре се спомага лечението при съдови заболявания, разширени вени и тромбофлебит. Също помагат при всичко, свързано със синини, ивици, натъртвания и различни наранявания.

Традиционната медицина отдавна използва пресните плодове на кестена за лечение на хронична диария и малария, и печени – за кървене в матката и хемороиди.

Кестенът се използва и при производството на хомеопатични лекарства, което показва неговата висока лечебна способност.

В Япония дори приготвяли чудесен десерт от кестени… Ах, тези японци, как да не им се възхищава човек…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани