С любов и аромат на масло

С любов и аромат на масло

24/02/2019 Off By djani

Добрите кулинари знаят, че ако задушиш продуктите в масло вместо в олио, ястието има съвсем друг вкус и аромат. В детските ни години се използваха само три вида мазнини – слънчогледово олио, краве масло и свинска мас.

В последствие се появи маргаринът. А днес, изборът от масла е огромен. И да, за по-младите, аз съм от епохата на динозаврите.

Тогава храната си беше храна.

Освен количеството мазнини,  което се поемат, определящ е и видът на мазнините, които консумираме. Качествените мазнини носят редица ползи за организма ни,  докато транс-мазнините,  се свързват с редица здравословни рискове и е добре да се избягват напълно.

За никого не е тайна, че маргаринът и готовите пакетирани изделия съдържат вредни мазнини.

Слънчогледовото олио е най-консумираният източник на мазнини в България. То се извлича от семките на слънчогледите.

Когато избирате олио, търсете студено пресовано, с етикет, гарантиращ произхода и показващ състава на омега-3 и омега-6 ЕМК за 100 мл.

Студено пресованите слънчогледови мазнини съхранявайте в хладилник. Рафинираните масла можете да съхранявате на хладно и тъмно място.

Все по-често диетолозите ни препоръчват да престанем да използваме олио и да го заменим изцяло със зехтин. За разлика от слънчогледовото олио, както и всички други рафинирани мазнини, зехтинът увеличава добрия холестерол за сметка на лошия, като по този начин се явява много полезен за подпомагане на сърдечната дейност.

Той се препоръчва за подправяне на салати. Зехтинът се препоръчва от всички лекари за сваляне на нивото на кръвното налягане, тъй като той разширява артериите и ги прави по-гъвкави. Сред многобройните целебни свойства на зехтина са пречистването на жлъчния мехур, благотворното му действие при подпомагане лечението на гастрит и язва и цялостно подобряване работата на стомаха. Освен това укрепва костната система.

Царевичното масло е чудесно за пържене, за задушаване и готвене на различни пържени ястия. Много е важно да се отбележи, че при нагряване, то не образува канцерогенни вещества, не се разпенва и не гори. Затова за тези цели е по-добре да се използва царевично масло, а не слънчогледово масло. Освен това се изразходва и по-икономично.

Вкусното масло от лешник се извлича чрез пресоване на ядките без нагряване. Леко и ароматно. Маслото от лешник е в блестящо бледо кехлибарен нюанс, и е абсолютно прозрачно. То има леко сладникав вкус. Може да се използва за приготвяне на различни сосове, десерти. Маслото от лешници не се препоръчва за пържене.

Палмовото масло  е растително масло, получено от плодовете на палмови дървета. Това е най-широко използваното растително масло на Земята. В повечето случаи то е включено в смеси от растителни масла. Използва се на базата на мазнини при производството на бисквити, вафли, сладолед, сирена и някои тестени пълнежи. Производителите преследват своите предимства – палмовото масло значително намалява производствените разходи и удължава срока на годност на продукта. Но реално ние, потребителите, страдаме от това, защото дълготрайната му употреба води до различни заболявания.

Маслото е продукт, получен от краве мляко. То е концентрат на млечна мазнина (78-82.5%, в топено – около 99%). Също така масло може да се направи от млякото и на други животни, например овце, кози или биволи.

Маслото се абсорбира добре, веднага дава на човека енергия. Съдържанието на витамин А в маслото щади стомаха ви, ако имате някакви проблеми.

Свинска мас обикновено се използва в много кухни за готвене. През годините българският народ е оцелял в тежки години благодарение на този продукт. Въпреки традициите, употребата ѝ в съвременната кухня сравнително е намаляла, основно поради здравни проблеми, породени от намаления метаболизъм. Това е причината, съдържанието в хранителните продукти на свинска мас често да има негативен образ. Въпреки това много съвременни готвачи я използват широко при приготвяне на тестени изделия, а в българската национална кухня се използва за подобряването на вкуса на някои традиционни ястия, като свинско със зеле, капама и др.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани