Таблетите и смартфоните са опасни за деца от 2 години нагоре

Таблетите и смартфоните са опасни за деца от 2 години нагоре

12/09/2019 Off By nina

Това води до психични разстройства.

Децата, които вече са на две години, развиват психични разстройства поради смартфони и таблети, предупреждават учените.

Един час на ден, прекаран на екрана, е достатъчен, за да увеличи риска от развитие на тревожност и депресия. Освен това децата стават по-малко любопитни, по-малко склонни да правят нещата, по-малко емоционално стабилни и проявяват по-малко самоконтрол.

Устройствата представляват най-голям риск за подрастващите, но за деца под 10 години, при които мозъкът все още се развива, опасността е голяма.

Изследванията обаче показват, че децата прекарват почти 5 часа на ден на електронни устройства.

Учените Джийн Туендж и Кийт Кембъл от университета в Сан Диего и университета в Джорджия казват, че смартфоните са една от причините за психичните разстройства.

„Половината от психичните разстройства се развиват в юношеска възраст“, ​​пишат те. – Много е важно да се идентифицират ключови рискови фактори, които са обект на нашето влияние, тъй като повечето фактори не могат да бъдат променени. Но начинът, по който децата и тийнейджърите прекарват свободното си време, може да бъде променен също толкова много.”

Учените са интервюирали 44 734 възрастни, които се грижат за деца и юноши на възраст от 2 до 17 години.

За получаване на обективни данни от извадката преди това са изключени случаи на аутизъм, слепота, церебрална парализа, глухота, синдром на Даун, епилепсия и някои други патологии на развитието на деца и юноши.

На анкетираните бяха зададени въпроси за емоционалното състояние, поведението, академичния успех на децата им, както и колко време на ден тези деца и юноши прекарват на телевизионни екрани и със смартфони и таблети.

В резултат се оказа, че дори един час на ден, който дете или тийнейджър прекарва по този начин, намалява неговата постоянство, устойчивост на вниманието, способността за самоконтрол и увеличава емоционалната нестабилност. Ако електронните устройства са разрешени повече от седем часа всеки ден, тогава такива деца и юноши често са принудени да приемат психотропни лекарства.

Учените откриха също, че най-пагубно подобно забавление засяга тийнейджърите на възраст 14-17 години.

Превод – Нина Жишева