Тайната на дамаската стомана

Тайната на дамаската стомана

28/01/2019 Off By nina

Дамаската стомана е сред най-добрите в света. Това е металът, който е бил използван за изискани оръжия като известните дамаски остриета от Средновековието. Въпреки това, дамаската стомана датира много по-назад във времето от средновековието. Технологията произхожда от древна Индия хилядолетия преди много други култури някога да разберат за нея.

Това е вид стомана от тигел, т.е. вид стомана, получена чрез топене на суровините в тигел. Благодарение на високото си качество, дамаската стомана се търгува по целия древен и средновековен свят, включително Европа, Близкия изток и Китай. Качеството на дамаската стомана е много подходящо за производство на оръжия.

Произходът на дамаската стомана

Макар да не е ясно кога точно дамаската стомана е произведена за първи път в Индия, най-ранната известна литературна препратка към стоманата, произведена от древните индийци, може да бъде намерена в записите от похода на Александър Велики там. Този поход е направен в края на IV в. Пр. Хр. И,  според съобщенията, гръцкият владетел е бил представен със 100 таланта индийска стомана. Има и археологически доказателства за производството на стомана в древна Индия. Това е очевидно, например, в местността Кодуман, в южната индийска държава Тамил Наду. Археолозите открили желязо и стоманен индустриален център, датиран от династията Чера (установена около 3-ти век пр. Хр.) на това място.

Строго пазена тайна

Техниката за производство на дамаска стомана е била много внимателно пазена тайна сред металурзите в Индия за много дълго време. Така индианците са имали монопол върху производството и износа на този силно желан метал. Произвежданата в Индия стомана се е изнасяла под формата на блокове и е достигала до места като римския свят на запад и Китай на изток.

Смята се, че по време на Средновековието дамаската стомана е била изнасяна и в Близкия изток, където се превръщала в прочутите дамаски остриета. Благодарение на кръстоносците, които се срещат с мюсюлмански воини, притежаващи висококачествени оръжия, славата на остриетата им от Дамаск се разпространява и в Европа.

Едва в началото на 19-ти век европейците успяват да придобият някаква представа за това как се произвежда дамаската стомана. Европейските пътешественици в Индия, като Франсис Бюканън, Бенджамин Хейне и Хенри Уесли Волси, записват в своите отчети, че индийците произвеждат дамаска стомана с помощта на тигелен процес.

Превод от английски – Нина Жишева