Тайните на Морските звезди

Тайните на Морските звезди

17/04/2019 Off By djani

Обекти на легенди, търсени, екзотични и романтични – главен герой на днешната статия са: Морските звезди! Изумителни безгръбначни, трудно ми е да ги нарека дори животни… Ще научите изненадващи факти за тях и съществуването им. Да започваме.

Формата на тялото им е много променлива. Относителната дължина и дебелината на лъчите се различават значително: при някои видове те са удължени и тънки, в други имат триъгълна форма, рязко заострена към края, в други са толкова къси, че на практика не излизат извън ръбовете на централния диск. Звездите от последния тип имат много висок централен диск, поради което приличат на възглавници.

Цветовата им гама включва различни нюанси на червено, по-рядко сини, кафяви, розови, лилави, жълти, черни цветове. Бледите морски звезди обикновено живеят в дълбочина, а плитките видове са светли.

Мускулната система на морските звезди е сравнително слабо развита. Те могат да пълзят и дори да копаят (!!!), да се огъват, да плуват. Очите са много примитивни и различават само светлината и тъмнината, морските звезди не виждат предмети, но са способни да улавят  аромата. В края на лъча на морските звезди на астеродиска се вижда  око.

Устата на морските звезди се намира в центъра на диска от долната страна на тялото, а малкият анус е на гърба. Стомахът на тези безгръбначни има израстъци, простиращи се в лъчите, в които се отлагат хранителни резерви в случай на глад. А морските звезди гладуват редовно, защото спират да се хранят по време на размножаването. При много видове стомахът може да се появи през отвора на устата и се разтяга като каучук, придобивайки всякаква форма. Благодарение на опънатия стомах морските звезди могат да усвоят плячката по-голяма от нея.

Другите системи в тялото им са слабо развити. Дишат чрез специални израстъци на кожата си в горната част. Те нямат хриле и бели дробове, така че морските звезди са чувствителни към липсата на кислород. Те също така не толерират обезсоляването, така че се срещат само в моретата и океаните. Размерът на тези животни варира от 1-1.5 cm  до 80-90 cm .

Повечето видове предпочитат да живеят в плитки води, някои дори се намират на брега по време на отлив. Но сред тях има и дълбоководни видове, включително тези, които живеят на дълбочина над 9 км!

През повечето време Морската звезда пълзи по дъното. Ако е необходимо, тези животни се катерят по камъни, корали, водорасли.

Въпреки външната примитивност и привидната безпомощност на морските звезди, те са заплашителни хищници. Те са доста ненаситни и никога не отказват плячка.

Морските звезди внимателно наблюдават хигиената си и веднага след като усетят външно присъствие на горната част на тялото, те се опитват да отстранят паразита.

Те имат добре развита регенерация: ако лъчът е откъснат от една звезда, той в крайна сметка израства отново!

Морските звезди живеят средно 30 години. Ако сте от любителите на гмуркането, екзотичните пътешествия, задължително се оглеждайте… Може да имате късмета да видите истинска морска звезда!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани