Тайнствената Планета 9 вероятно е от 5 до 10 пъти по-голяма от Земята

Тайнствената Планета 9 вероятно е от 5 до 10 пъти по-голяма от Земята

07/05/2019 Off By nina

Възможно е и да има планета, която се крие на далечните граници на нашата Слънчева система. Астрономите са публикували нови подробности за това как изглежда тя, ако наистина съществува.

Планета 9, според нова публикация, публикувана на 10 февруари в списанието Physics Reports, вероятно е пет до десет пъти по-голяма от Земята. И вероятно пътува по удължена орбита, която достига 400 пъти разстоянието на Земята от слънцето. Тази орбита също е вероятно от 15 до 25 градуса от главната орбитална равнина на нашата слънчева система, където повечето планети обикалят около него.

Съществуването на Планета 9, както е докладвано за Live Science, е идея, която е станала популярна сред астрономите още откакто е била първоначално сериозно предложена през 2014 г. Изследователите подозират съществуването на планетата поради моделите на обектите в пояса на Кайпер, пръстен от отломки във външната Слънчева система. Тези обекти са склонни да се съчетават заедно по начини, които предполагат, че масата на нещо голямо там ги притегля.

А доказателствата са станали по-силни. В отделен доклад, публикуван на 22 януари в “Астрономическия вестник”, някои от същите автори на физичния доклад изчислиха вероятността за съществуването на Планета девет само на 1 на 500.

Силно подозирайки, че тъмната планета съществува, не е същото като да знаеш, че това съществуване е реално. Добрата новина е, че това ново изследване подсказва, че Планетата девет е значително по-близо, отколкото се смяташе преди. Но астрономите все още имат много място, в което да го търсят.

Авторите на доклада по физика обаче обявиха съмнение, че такава планета изобщо има. Те добавиха, че колкото и силни да са настоящите доказателства, вероятността трябва да бъде „сериозно проучена“.

Най-вероятното алтернативно обяснение е, че това, което човечеството може да си представи за пояса на Кайпер, е непълно и че обектите се появяват, само за да се съберат поради някакви пристрастия в усилията им да ги открият. Също така авторите предполагат, че групирането е резултат от “само-гравитацията” на пояса на Кайпер, действащ върху собствените си обекти и не възниква от притеглянето на някаква скрита планета.

Все пак астрономите започнаха все повече да се интересуват от доказателствата за Планета девет през последните години. И сега те правят значителен напредък към определянето й в космоса.

Превод – Нина Жишева