Тарантула – митове и предразсъдъци

Тарантула – митове и предразсъдъци

10/01/2019 Off By djani

Хора, убийте ме, не разбирам желанието и страстта да си гледаш вкъщи влечуго или насекомо. Възхищавам се на смелчагите, които го правят, а ако и се грижат добре за животните, респектът ми вече няма край… Днешният герой е Тарантулата.

Има твърдения, че името ѝ произлиза от италианският танц “тарантела”, защото след ухапване от тарантула, хората започвали да подскачат със смешни движения, наподобяващи споменатият танц… Но ето информация по същество.

Тарантулата  е голям паяк, чийто размер, като се имат предвид краката, може да надвишава 20 см. Тези паяци често са и домашни любимци.

Структурата на тялото на тарантула е покрита с най-фини косми, има две основни части: цефалоторакс и коремът.

В горната част на главата на тарантулата има 8 очи, четири от които образуват права линия, а останалите, по-големи, са поставени под формата на трапец. Поради тази структура на органите на зрението, тарантулите имат възможност да видят околната среда на 360 °. В търсене на храна и особено женските индивиди, по време на размножителния сезон, освен отличното зрение, използват добре развитото си  обоняние. Вътрешните органи на паяка се намират в коремната област.

Тарантулата има 6 чифта крайници, четири от които са крака,  използвани за ровене, защита, лов или влачене на плячка, а педипалпите имат тактилна (или сетивна) функция. Челикерата с малки отровни жлези е насочена отпред.

Всички тарантули са до известна степен отровни. Въпреки че за възрастен човек отровата на тарантулата не представлява смъртна опасност, тя може да бъде фатална за малки животни, като котки. Паяковите тарантули също могат да бъдат смъртоносни за деца и хора, склонни към алергии към отрова на паяк.

Паяците не използват отрова всеки път, често се наблюдават „сухи“ ухапвания, без да се инжектира отрова. Тялото на тарантулите е покрито с отровни косъмчета, които паяците тъкат в мрежата, за да предпазят гнездото, а също така отстраняват от корема при стрес и самозащита.

Тарантулата паяци са разпространени по целия свят, с изключение на Антарктика.

Въпреки името, тези паяци не ядат редовно месо или птици, така че менюто им се състои предимно от насекоми: малки паяци, хлебарки, мухи, щурци, скакалци и комари. Възрастната тарантула яде пилета, жаби, малки гризачи (мишки), малки змии и риба.

По време или след чифтосването, женският паяк, често изяжда мъжкия, така че след успешен акт мъжът се опитва да избяга.

И какво излиза дори да си тарантула, щом си от мъжки пол… бягаш.

Това е положението…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани