Таурин в енергийните напитки?

Таурин в енергийните напитки?

05/02/2019 Off By martha

Поглеждали ли сте някога съставките на енергийните напитки? Повечето вещества са типични, но тауринът не е често срещан. Учените вярват, че таурин е важна съставка за човешкото здраве. Въпреки, че го слагат в енергийните напитка, не е ясно дали тази допълнителна доза върши нещо.

Тауринът получил името си през 1820 година от латинската дума „тауръс“, което означава вол или бик. Вероятно причината за това наименование е, че първоначално веществото било произведено от жлъчната течност на воловете. Таурина е аминокиселина, органична молекула, която съдържа амино група. Но няма карбоксилна група както двадесетте стандартни аминокиселини. Телата ни могат да създават таурин, но също може да бъде набавен от консумирането на храни като месо и риба. Той се съдържа и в човешката кърма. Има тауринови молекули в мозъка, сърцето, мускулна тъкан и жлъчните течности.

Учените вярват, че тауринът помага с балансиране на течностите, правилно развитие на скелета и централната нервна и сърдечно-съдовата система. Може да служи и като антиоксидант, помагайки предпазването на клетките. Някой проучвания смятат, че мускулите могат да отделят таурин по време на физични упражнения. За това, много сметнали, че веществото би било добра добавка и в крайна сметка, то попаднало в енергийните напитки. Проучванията на веществото не са особено обширни, което довежда до неточни резултати. Някои хора показали леко повишаване на издръжливоста, бдителноста и мисленето, докато други не показани никаква промяна.

Енергийните напитки съдържат изключително много кофеин, витамин Б, захар и други вещество, който могат да постигнат същият ефект в мозъка. Със всичките тези съставки взети заедно е трудно да се каже дали тауринът има ефект върху човешкото тяло. Всички са съгласни, че е нужно по обширно проучване за да се установи действието на тауринът. За сега, количеството, което енергийните напитки съдържат е безопасно и няма проблем да бъде добавено като съставка.

Автор: Мартина С. Попова