Термитите спасяват дъждовните гори

Термитите спасяват дъждовните гори

15/01/2019 Off By nina

Термитите са зле приемани в жилищната индустрия, но неотдавнашно проучване показва, че те играят съществена роля в тропическите гори, като им помагат по време на суша.

“Само около три процента от видовете термити са вредители”, казва Кейт Пар, еколог и ръководител на лабораторията Funky Ant в Университета на Ливърпул. Повечето от тях играят критични екологични роли. Пар си сътрудничи с Музея по естествена история на Лондон, за да проучи какво правят термитите за тропическите среди като например древните дъждовни гори от Малайзия, остров Борнео. Известно е, че те разрушават органичния материал, но никой не знае по-широката степен на екологичните им функции.

Когато проучването започва през 2014 г., „обикаляхме супермаркети в Малайзия с колички с тоалетна хартия, под странните погледи на хората“, разказва Пар. Богатата на целулоза тоалетна хартия за термитите представлява вкусна, но вредна храна и е отлична стръв за тях. Изследователите използвали тоалетната хартия, за да привличат и тровят термити, така че да могат да създават области с по-малко термити, отколкото обикновените, здрави дъждовни гори. Те също така разбили и унищожили термитните могили в тези райони. “Това беше доста тежка работа”, казва Пар. – Преминаваш през този участък от тропически гори, където има милиони термити, които разрушават техните могили и ги търкаляш надолу.“

„Когато сушата на Ел Ниньо удари дъждовните гори през 2015 и 2016 г., много растителни и микробни видове пострадаха. Но термитите процъфтяваха и доказаха колко полезни могат да бъдат. Те поеха това, което преди е правено от микробите, обикновено отговорни за трансформирането на почвата и, тъй като различните видове термити имат различни вкусове – някои обичат да ядат дървесина, докато други предпочитат отпадъци от листа или дори почви – те могат да създадат богато и разнообразно хранително покритие, което насърчава растителното разнообразие в дъждовните гори.“ – споделя резултатите от проучванията Кейт Пар.

Автор – Нина Жишева