Тиквата – палитра от ползи

Тиквата – палитра от ползи

11/12/2018 Off By djani

Широко място сред сериозните травми нанесени в детството ми, заема Тиквата.

Навярно запозната с многобройните ползи от консумирането ѝ, при всяко наше гостуване при нея, баба ми, непременно приготвяше печена тиква, обилно полята с мед и прясно мляко. Като резултат, към днешна дата, посягам единствено към тиквеник и то веднъж годишно. Ровейки се във фактите обаче, започвам да се замислям. Да видим дали и на вас ще повлияе така.

 

Днес ще обърнем специално внимание на широката палитра от ползи на Нейно Величество Тиквата.

Тиквата съдържа много калий, желязо, флуор, калций, силиций, цинк, магнезий. Съдържанието на желязо в тиквата е много по-високо от ябълките. Също така, тя е истинска складова база на витамини: C, PP, E, B1, B2.

Тиквата е отличен диуретик. Тя е много богата на фибри, което означава, че е полезна за перисталтиката на червата. Също така, поради съдържанието на влакна в нея, тиквата премахва шлаките от тялото, нормализира метаболизма.

Консумирането на тиква освобождава тялото от излишната течност и сол.

Тиквата има благотворен ефект върху кожата ни, лекува рани, изгаряния.

Укрепва нашата имунна система.

Тиквата е отличен хранителен и нискокалоричен продукт, така че е подходящ продукт, който може да включите в диетата си. Тя е много нискокалоричен продукт, съдържа само 28 ккал. на 100 грама.

Благодарение на високото съдържание на калий в тиквата, при редовна ѝ консумация, се подобрява функционирането на сърцето и укрепват кръвоносните съдове.

Поради съдържанието на желязо, е полезно да я консумирате, ако имате анемия. Яжте 4-5 пъти на ден във варена форма, по 100 грама наведнъж.

Когато избирате тиква е добре да изберете среден размер, обикновено “огромната” тиква се отнася до фуражни сортове. Не забравяйте, колкото по-оранжева е тиквата, толкова повече бета каротин има.

Тиквените семки също са много полезни, поради голямото количество целулоза в семената. Има много полезни вещества и витамини в суровите семена, но не в пържените. Те са много полезни при хранене на пациенти с хипертония, тъй като нормализират кръвното налягане. И, разбира се, сигурно знаете, че тиквените семена са народно средство в борбата срещу паразити в тялото на човек.

 

Тиквените семки също са много богати на витамини. Съдържат витамин А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, както и калий, калций, желязо, натрий, фосфор, мед, селен, цинк. Те не принадлежат към нискокалоричните храни.

Тиквеният сок е здравословен хранителен продукт и терапевтичен и профилактичен агент, който се използва широко в традиционната медицина.

 

За екзема, изгаряния и възпаление на кожата, помагат тиквени компреси.

Така… сега май е сезонът, в който има тиква… Хайде на пазар.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани