Тихата заплаха

Тихата заплаха

20/02/2019 Off By djani

КЕКС?!?

След като вече привлякох вниманието ви, може да поговорим по същество за един заплашително назряващ проблем в световен мащаб!

Световното производство на пластмаса се е увеличило около 20 пъти за последните 60 години и се очаква да се удвои през следващите 20 години.

Всяко пластмасово творение, произведено някога, все още съществува под една или друга форма и отнема невинни жертви (Да, буквално!).

Пластмасата е един от най–големите проблеми на планетата ни. Междувременно Европейският съюз не знае какво да прави с огромното количество пластмасови боклуци, което продължава да расте тихо и сигурно.

Проблемът излезе на фокус след публикувани данни на ООН, които гласят, че ако не се вземат мерки срещу замърсяването, около 2050г. пластмасата в океаните ще се окаже повече от рибите!!!

Знам, че нито един от нас не може да реши проблема с магическа пръчка, но всеки един, може да допринесе за подобряване на ситуацията с личен пример и действия.

Ето няколко елементарни неща, с които всеки може да започне, а скоро ще ви изненадам с интервю с едно момиче, което може да ви разкаже  доста конкретни неща по темата. И така:  

– Торбичката за многократна употреба е за предпочитане пред найлоновата. Предлагат се в огромно разнообразие на цветове, материали и размери. Спестява пари, изглежда оригинално и помага за опазването на природата.

– Количеството пластмасови шишенца за еднократна употреба е още по–заплашително. За направата на една бутилка се изисква много материал и енергия. Техния дял в замърсяването с пластмаса е по–голям от тези на торбичките. Много проучвания показват, че пластмасата за еднократна употреба наистина трябва да се използва само веднъж, защото може да навреди на здравето. Същото важи и за кофичките с кисело мляко.

– Използване на стъклена бутилка за вода. Тя е много по-лесна за почистване и напълно безопасна. Може да се замени и с метална бутилка – помага на природата, Консумиране на филтрирана вода – ще се отрази благоприятно и на бюджета, освен всичко друго.

– Един много лесен начин за намаляване на употребата на пластмаса е отказът от пластмасовата чаша за кафе и замяната и с друга. Ваша си чаша. Освен, че ритуалът на пиене на кафе ще се превърне в удоволствие и приятен ритуал, също ще допринесе за намаляване на пластмасата в ежедневието. Нещо дребно, но значимо.

Огромно количество от сламките, за които не се замисляме и използваме, се озовават в морето… цели и то за дълго време.

Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични. Малките стъпки носят големи промени. Замислете се, хора, моля ви!!!

Океаните, животните, водата, въздухът, земята са си наши. Ако нас не ни е грижа, кой тогава?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани