Това мекотело яде скали за закуска

Това мекотело яде скали за закуска

23/06/2019 Off By nina

Скалите може и да не звучат като прекрасно ястие за повечето форми на живот, но те са в менюто за новооткрити видове дебела, странно изглеждаща мида.

И все пак, въпреки че тази мида поглъща варовик, откривателите не са сигурни дали създанието похапва всякаква действителна храна от тези скали. Например, помагат ли бактериите в червата на мидата да разрушат скалите и да отделят хранителни вещества?

“Искаме да разгледаме симбионтите, бактериите, които живеят вътре в тези животни, за да видим дали те осигуряват каквото и да е хранене, и това е област на изследване, върху която в момента се съсредоточаваме”, заяви водещият изследовател на проучването Рубен Шипуей, от Морския научен център в Northeastern University в Масачузетс.

Новооткритата мида е вид корабен червей, името на така наречената група миди, защото поглъщат дърво, особено от корабите. Дървесината е трудна за ядене, но адаптациите помагат на тези миди да се намесят в материала; тези адаптации включват „малки редици малки, остри зъби по черупката и специален орган за съхранение и храносмилане на дървесината, наречен сляпото черво“, каза Шипуей.

Всеки известен корабен червей яде дърво, така че Шипуей и колегите му са били изненадани, когато филипинските местни жители в провинция Bohol им съобщили през 2018 г. за сладководна мида, която яде скали. На местно ниво, тя е известна като “antingaw”, а младите майки я ядат, защото смятат, че увеличава кърмата, каза той. Новият вид е отбелязан в неотдавнашна експедиция, водена от френския биолог Филип Буше от Museum of Natural History в Париж, но местните хора са тези, които помогнали на новия екип да открие тайнствения корабен червей.

За разлика от други корабни червеи, новият, на когото дали името Lithoredo abatanica (което приблизително означава “скален червей от река Абатан”), е загубило всички свои скучни адаптации, включително и сляпото черво, каза Шипуей. По-скоро “черупката на тази мида има своите наистина големи, подобни на лопатки удължения за копаене в скала”, добави той.

Черупката на съществото хруска скалата и след това животното я яде, смила и изхвърля като фин пясък. “Има малък брой животни, които поглъщат скалите – например, птиците използват камъни, които спомагат за храносмилането,” каза Шипуей. “Но Lithoredo abatanica е единственото известно животно, което яде скала чрез ровене.”

Той описва мидите, които ядат скали, като “доста странни – те са дебели, полупрозрачни, червееви миди.” Повечето от екземплярите, събрани от изследователите, са били с дължина 10 см, но няколко индивида били много по-големи.

“Когато се гмурнах в реката, видях дупки, които бяха с дължина над 60 см!” – споделя Шипуей. – Значи може да има абсолютни чудовища, живеещи дълбоко в скалата.

Като яде скала, L. abatanica буквално променя курса на реката, добавя Шипуей. “Тези дупки също осигуряват местообитание за безброй други видове, живеещи в реката, включително раци и риби”, каза той. “Това е много рядък, но много важен процес в сладководна среда.”

Превод – Нина Жишева