Трогателните каменни послания на Япония

Трогателните каменни послания на Япония

09/01/2019 Off By nina

Япония често е разтърсвана от земетресения поради позицията си на Тихоокеанския Пръстен на огъня. Понякога тези сеизмични дейности водят до цунами – сеизмична или приливна морска вълна. Въпреки че такава смъртоносна сила на природата не може да бъде спряна, японците са измислили методи за намаляване на щетите, причинени от цунами. Един от начините е да се обърне внимание на съветите, които техните предци са гравирали върху „цунами камъните“.

Самата дума „цунами“ идва от японския език и се превежда като „пристанищна вълна“. По цялото крайбрежие на Япония са били издигнати няколкостотин цунами камъка през различни периоди от историята на островната нация. По-голямата част от цунами камъните са датирани около 1896 г., годината, в която поради цунами са загинали 22 000 души. Но има и камъни, които са били създадени в много по-ранни периоди от време. Така например се смята, че цунами камъкът, известен като „табелата с предупреждение за цунами“, е бил издигната след опустошително земетресение и цунамито от 869 г. сл. Хр. Този инцидент, известен като „Jōgan Jishin“, или „Земетресението Sanriku 869 “, е ударило северната част на Хоншу, причинявайки много разрушения в региона. Писмената справка, както и цунами камъкът служат като запис и напомняне за това бедствие.     

Предупредителни маркери и паметници

През вековете японците продължават да поставят цунами камъни по японското крайбрежие. Надписите на тези камъни са различни. Например, цунами камък в Кесеннума, град в префектура Мияги в Хоншу, има следния надпис: „Винаги бъдете готови за неочаквани цунами. Изберете живот над вашите вещи и ценности ”. Въпреки това, не всички камъни съдържат такива предупреждения или съвети, тъй като някои от тях са били издигнати, за да служат като мемориали, изброяващи смъртните случаи от минали цунами или като маркери на масови гробове.

С течение на времето хората забравят за цунамито, но камъните остават да напомнят за миналото. Фумихико Имамура, професор по планиране на бедствия в университета Тохоку, твърди, че само след три поколения изчезва паметта за бедствие. Това обаче невинаги е така, тъй като някои са се вслушали в предупрежденията на своите предци и следователно са били в състояние да се спасят, когато удари цунами. Това може да се види в случая с Анейоши, малко село в префектура Ивате на Хоншу.

Камъкът Анейоши

В Анейоши цунами камъкът е бил създаден, след като селището е било опустошено от две цунами. Първото цунами удря селото през 1896 г., оставяйки само двама оцелели. След второто цунами, през 1933 г. селото отново е разрушено и оцеляват четирима жители. Надписът върху цунами камъка в Анейоши гласи: „Високите жилища са мирът и хармония на нашите потомци. Помнете бедствието на великите цунами. Не изграждайте домове под тази точка.” Този камък е уникален с това, че е единственият, който конкретно казва на читателите си къде да строят къщите си.

“Не стройте домовете си под тази точка!”

Селяните от Анейоши, които почитали предците си и се вслушвали в техните заповеди, били спасени, когато Япония била опустошена от земетресението и цунамито от 2011 г. в Тохоку. След цунамито от 1933 г. селяните постоянно премествали домовете си навътре в сушата. Камъкът също бил преместван, за да послужи като предупредителен маркер. Потомците на тези селяни бяха спасени от камъка, когато цунамито нанесе удар през 1960 г. и още веднъж през 2011 г. Всъщност вълните на цунамито от 2011 г. спряха на около 90 метра под този предупредителен камък.

Въпреки че цунами камъните може да изглеждат като останки от отминала епоха, те са успели да спасят онези, които обръщат внимание на техните предупреждения. За сравнение, съвременните морски възвишения, построени от правителството, не осигуряват адекватна защита на хората, живеещи на брега. По този начин, чрез допълване на съвременните технологии с древната мъдрост, пораженията от природните бедствия като цунами може да бъдат смекчени в бъдеще.

Автор – Нина Жишева