Тропически и полярни мечки

Тропически и полярни мечки

05/09/2019 Off By martha

Очилатата мечка е единствен представител на вида в Южна Америка. Среща се в Андите, между Чили и Венецуела, където може да живее до 4000 метра височина. Това е най-голямата от тропичните мечки: някои мъжки достигат 170 килограма и са високи 2,20 метра. Храни се главно с растения (палмова сърцевина, кактуси, орехидеи…)

Кокосовата мечка е най-дребната (от 25 до 60 килограма). Различава се по гладката черна козина с оранжево петно на гърдите. Изключителен катерач, тя спи по дърветата на площадка от клони и се храни главно с плодове. Населява топлите южни области на Азия.

Бърнестата мечка живее в същите области като предишната. По-тежка, тя е с черно-бяла, рошава и гъста козина. Любител на термитите, тя троши термитниците с дългите си нокти и всмуква насекомите, като удължава бърните си във форма на тръбичка.

Полярната бяла мечка е животно, което може би произлиза от сибирската кафява мечка, идеално се е приспособила към живота в Арктика. Бялата или жълтеникава козина й позволява да се слее със снежната среда. Дебелият й подкожен слой мазнина (от 5 го 10 см.) я пази като от околния студ, така и от ледените води, в които лови риба. Мощната й мускулатура я прави страшен ловец на тюлени, които убива с един удар на лапата. Главно месоядна, нуждите й от храна са огромни, особено с приближаването на арктическата зима. Тя обитава Северния полюс, но също и замръзналите брегове на Сибир, Норвегия, Гренландия, Канада и САЩ.