Трулите на Алберобелло

Трулите на Алберобелло

13/02/2019 Off By djani

Алберобелло е град в Южна Италия, Разположен е на 428 m надморска височина. В буквален превод името означава „Красиво дърво“.

Градът е известен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. Заради тази особеност е един от обектите в Списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Трулите са уникални праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Алберобело се разпростира на 2 хълма, разделени от речно корито.

На изток е разположен новият град с модерни постройки, а на запад са пръснати трули постройките, разделени в 2 основни части – „Monti“ и Aia Piccola.

В двете области на Алберобело, които са съставени почти изцяло от трули съдържат над хиляда от тези уникални варовикови жилища.

По своята същност, трулите са забележителен пример за сухото строителство.

Всички са направени единствено от варовик и други камъни, без абсолютно всякакъв цимент или друг материал, който да ги споява. Първите трули са построени през 16 в., след като местните фермери били принудени да се установят тук и да обработват земята.

Навярно най-забележителната част от конструкцията на трули-те е техният покрив. На пръв поглед изглежда доста странен с неговата конична форма. Построен е от 2 пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният е измайсторен от варовикови плочи. Той има за цел да не пропуска вода.

Някога бели, покривите сега са черни, защото плочите са потъмнели от слънцето. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение, като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива обикновено има орнамент, който също носи някаква символика.

Стените на трули-те са доста дебели (над 1 метър), за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно лятно време. В повечето случаи в трулата има централна стая, с допълнителни помещения подобни на ниши. По-голямата част от трулите имат една стая под всеки конус от покрива.

За появата на трулите има няколко версии. Една от тях разказва, че поради невероятно високите данъци в миналото, населението на Апулия построява конструкциите без цимент и други спойки, защото така цели големи части от къщите бързо могат да се разглобят. Твърди се, че една трула може да бъде превърната буквално в купчина камъни, за около час. Според друга версия трулите са строени така, защото принципът на строителство е елементарен, а и варовикът в района е в изобилие.

Макар и трули-те да са под егидата на ЮНЕСКО, доста чужденци са собственици на трули в Алберобело. Да си купиш трула обаче е доста скъпо удоволствие – реставрацията на една такава постройка е доста сложна. Днес някои от трули-те са превърнати в малки хотели, където туристите могат да отседнат и да се насладят на усещането да нощуват в малка и уютна трула.

източник снимки: Google

aвтор: Тезджан Ферад – Джани