Трупът на Александър Велики не се разложил, защото е бил още жив

Трупът на Александър Велики не се разложил, защото е бил още жив

07/02/2019 Off By nina

Може да се е случило преди повече от 2300 години, но мистерията около смъртта на Александър Велики най-накрая може да бъде разкрита, благодарение на учените от университет Отаго в Нова Зеландия.

Д-р Катрин Хол, старши преподавател в Медицинското училище в Дънидин и практикуващ лекар, смята, че древният владетел не е умрял от инфекция, алкохолизъм или убийство, както се е смятало досега. Тя твърди, че е починал от неврологичното заболяване Синдром на Гийен-Баре (GBS).

В статия, публикувана в The Ancient History Bulletin, тя казва, че предишните теории за смъртта му през 323 г. пр. Хр. не са задоволителни, тъй като не са обяснили цялото събитие.

Забавено разлагане

По-конкретно, твърди тя, никой не е предоставил всеобхватен отговор, който дава правдоподобно и осъществимо обяснение на факт, записан от един източник – тялото на Александър не е показало никакви признаци на разлагане в продължение на шест дни след смъртта му.

“Древните гърци смятат, че това доказа, че Александър е бог; тази статия е първата, която дава достоверен отговор”, казва д-р Хол.

Заедно с отчетеното забавяне на разлагането, се твърди, че 32-годишният младеж е развил треска; болки в корема; прогресивна, симетрична, възходяща парализа; и остава в съзнание до момента на смъртта си.

Д-р Хол вярва, че диагнозата GBS, която се причинява от инфекция с Campylobacter pylori (често срещана по онова време и честа причина за GBS ), издържа изпитанието на научната строгост както от класическа, така и от медицинска гледна точка.

Повечето спорове около причината за смъртта на Александър Велики се фокусират върху неговата треска и болките в корема. Въпреки това, д-р Хол казва, че фактът, че е останал в съзнание до смъртта си не получава почти никакво внимание. Тя смята, че е получил остър двигателен вариант на невропатия на GBS, който предизвиква парализа, но без объркване или загуба на съзнание.

Дишане срещу пулс

„Определянето на края на живота му се е усложнило още повече от трудностите при диагностицирането на смъртта в древни времена, които разчитат на присъствието на дишане, а не на пулс“, казва тя.

Тези трудности, заедно с типа парализа на тялото му (най-често причинени от GBS) и понижената нужда от кислород, биха намалили видимостта на дишането му. Евентуалният провал на авторегулацията на температурата на тялото му, фиксираните му и разширени зеници също показват, че запазването на тялото му се случва не поради чудо, а защото все още не е бил мъртъв.

Гробницата на Александър Велики вече е намерена, твърдят археолози, но останките му са блокирани поради „дипломатическа намеса“.

“Исках да предизвикам нови дебати и дискусии и евентуално да пренапиша историческите книги, като твърдя, че истинската смърт на Александър е настъпила шест дни по-късно от обявената преди това.“ – споделя д-р Хол. Тя вярва, че хората все още се интересуват от Александър Велики, тъй като той е психологически сложен и многопластов човек, който се възприема единствено като воин-герой.

Превод от английски – Нина Жишева