Трябва ли да събуваме обувките си пред входната врата?

Трябва ли да събуваме обувките си пред входната врата?

04/02/2019 Off By nina

И вие ли се измъчвате от въпроса, дали  да помолите гостите си да се събуят, преди да пристъпят прага на дома ви?

От една страна, това ви кара да изглеждате като нервен домакин. От друга страна, какво ще кажете за легионите от бактерии, причиняващи болести, които с радост ще скочат от обувките и неизбежно ще превземат дома ви?

Избягването на бактериална инвазия без да рискувате малка социална неловкост изглежда невъзможно. Но дали бактериите от обувките са нещо, за което наистина трябва да се притесняваме в домовете ни? Ето какво ни казва науката за решаването на този проблем

Като начало, няма смисъл да захаросвате нещата: средностатистическата обувка съдържа “стотици хиляди бактерии на квадратен инч”, смята Джонатан Секстън, микробиолог и изследовател в Университета в Аризона. Подметките на нашите обувки са всъщност много подходящо място за тези микроби и с всяка стъпка, която правим, ние добавяме все повече от тях. „Където и да минаваме, ние събираме бактерии – споделя Секстън пред Live Science. Внимавайте обаче – някои места, като банята, приютяват повече и по-разнообразни бактерии!“ – допълва ученият.

Но точно какви видове бактериални общности носим по обувките си и те представляват ли те легитимна заплаха за здравето ни? Е, предишни проучвания показват, че (подгответе се!) почти всички обувки в някои изследователски проби са покрити с фекални бактерии, включително един виден микроб, наречен Escherichia coli (E.coli), който изследователите са открили по 96% от обувките. Докато много видове E-coli са безвредни за хората, някои щамове могат да причинят тежка диария, инфекции на пикочните пътища и дори менингит. “Не непременно върху всяка обувка, но при добро мнозинство, задължително ще намерите някакъв вид E-coli там”, казва Секстън.

Отделно от тази често срещана бактерия, други проучвания също откриват доказателства за неща като Staphylococcus aureus, които са в основата на широк спектър от кожни инфекции и, по-тревожно, инфекции на кръвта и сърцето. Друго забележително проучване, публикувано през 2014 г. в списание Anaerobe, изследвало 30 домакинства от Тексас за наличието на Clostridium difficile (C. difficile), бактерия с дълъг живот, която често причинява проблеми с червата като диария. От всички битови предмети, които изследваха, изследователите установиха, че обувките съдържат повече C. difficile, отколкото дори повърхността на тоалетната – подчертавайки вредата, която мръсните подметки може да причинят на дома.

Но въпреки ужасяващата картина, нарисувана от тези микроби, изследванията всъщност не ни дават нищо твърде сериозно за притеснение. Докато мнозина от нас биха искали да се впуснат в лудо почистване на къщи при мисълта за мръсна обувка, реалността е, че натоварването с бактерии, които нашите обувки носят в помещения, обикновено не е достатъчно високо, за да разболее средно здравия човек. “За здрави индивиди, бактериите върху обувките вероятно или не представляват риск или той е минимален”, твърди Кевин Гарей, автор на изследването за C. difficile за 2014 г. и професор във Фармацевтичния колеж на Университета в Хюстън. Обикновено здравият човек трябва да влезе в контакт с хиляди микроби от един вреден бактериален щам, за да се зарази с нещо“, добавя и Секстън.

Друг важен момент е, че повечето от нас не прекарват много време на земята, където живеят бактериите от обувките. „Излагането на бактериите ги прави опасни. Така че, ако не сте изложени на влиянието им, няма да се разболеете. – казва Секстън. В някои случаи слоевете от бактерии, покриващи пода, могат да се превърнат в “аерозол” и да проникнат във въздуха, който дишаме, повдигнати от течението от прозореца, обяснява Секстън. Това може да увеличи риска от инфекция. Но най-голямата заплаха наистина е на земята. Аз бих се тревожил повече за едно дете, което пълзи на пода. За здрав възрастен, това не е голям проблем”, споделя Секстън.

Друга група хора, на които може да се наложи да вземат допълнителни предпазни мерки, са тези, които са имунокомпрометирани, което означава, че защитата им срещу инфекция е по-ниска от обичайното. “При човек, който е изложен на риск от инфекции – обикновено някой наскоро хоспитализиран – вниманието към доброто домакинско почистване може да бъде важно”, казва Гарей.

В обобщение, ако сте изложени на риск от инфекция или имате малко дете, “би било добра идея да оставите обувките си навън, когато влизате в дома си”, сподели Гарей пред Live Science. “За повечето здрави хора обаче можете да вземете решението на основата на предпочитанията и навиците си.

Тези, които са изложени на риск или, ако просто ви притеснява мисълта а пълчищата бактерии, които влизат в дома ви с мръсните обувки, събувайте се навън, почиствайте обувките, обирате праха с прахосмукачка, за да поддържате къщите си чисти от прах – любима храна за бактериите. “Винаги е добре да се вземат предпазни мерки. Но аз не препоръчвам хората да прекаляват с тях.” – допълва Секстън.

Важно е да знаем, че за средното домакинство бактериите от обувките не представляват непосредствен риск. Освен това бактерии има не само върху подметките ни – има ги във въздуха, по кожата ни, в косата ни и вътре в самите ни черва. Всъщност ние живеем в постоянно въртяща се бактериална супа, която не би могла да бъде напълно дезинфекцирана. А и необходимо ли е, след като хиляди от тези микроби действително са важни за нашето благосъстояние?

“Здравословните бактерии в червата, кожата и другаде ни държат здрави и ни предпазват от други бактерии, които могат да ни разболеят”, казва Гарей. – Не мисля, че оценяваме достатъчно, че някои бактерии са полезни за нас.“

Превод от английски – НинаЖишева