Тук е нелегално да умреш

Тук е нелегално да умреш

01/11/2018 Off By martha

Лонгиербюен е най-северния град на планетата. Официално, територията е част от Норвегия, но се намира на архипелагът Шпицберген в Северния ледовит океан. Този град е толкова на север, че слънцето не се появява за четири месеца през зимата и не залязва четири месеца през лятото.

Градът е учудващо голям. Много вероятно си мислите, че няма начин някой да иска да живее на такова място, толкова студено и толкова отцепено от света. Там обаче живеят около 2 хиляди души. Но не само хора живеят там – редом с тях, в градът живеят и полярни мечки, които от време на време ядат хора… Всъщност, заради това е нелегално да излезете извън града без пушка. Има и лимит на количеството алкохол, което може да бъде купено от един човек – 24 малки кeнчета бира, 2 бутилки твърд алкохол и половин бутилка вино. Местните носят със себе си алкохолна карта, на която се отчита количеството закупено. Забранени са и котките, за да се опази месната популация на арктични птици.

Нормално е на такова отцепено място да има забрани, за да се поддържа някакъв вид ред. Как иначе ще се развие града? Но да умреш тука е забранено.

Какво!? Как така?

Този град не е плажен курорт. Средната температура през Февруари е -17°C, а това означава, че всичко замръзва много бързо и остава замразено. Земята в Лонгиербюен има т.н. свойство на вечната замръзналост – същия принцип, който поддържа месото във фризера да не се разваля. Традиционно погребваме хора в почвата, където след време телата им натурално ще се разградят. Не и в Лонгиербюен.

През 1988г. около половин билион души се заразили с грип. Това е също познато като Испанската грипна епидемия. От около почти 100 милиона човека умрели, 11 от тях били в Лонгиербюен. Те създали гробище, но бързо осъзнали, че не само тялото замръзва, но всичките бактерии и вируси по него се запазват. В почвата на града са единствените останали вирусни бактерии, които през 1988г. убили около 5% от световната популация.

Учените все още не могат да разберат защо този грип е бил толкова смъртоносен, но добре запазените тела да мъртвите в Лонгиербюен могат да им помогнат да предотвратят подобна катастрофа в бъдещето. Но в същото време не искаме болести, които могат да унищожат бъдещото потомство, в почвата по каквато и да е причина. Затова е нелегално да се умира в Лонгиербюен. Ако сте на смъртно легло ще бъдете преместени в друг норвежки град, където ще изживеете последните си моменти. Ако умрете в Лонгиербюен бъдете напълно ясно, че сте напълно нежелани там…

 

Автор: Мартина С. Попова