Туршията – герданчето на Зимата

Туршията – герданчето на Зимата

08/11/2018 Off By djani

Историята за производство на туршии датира от много стари времена. Предполага се, че хората правят кисели краставички, още след като са открили солта и оцета.

На практика може да консервирате всякакви зеленчуци. Всичко опира до вашият вкус и разбира се малко свободно време, но най-вече до желание.

Разработени са различни методи за устойчивост на зеленчуци и плодове. Туршия се наричат маринованите зеленчуци от кухнята. Популярна е като традиционно мезе за ракия, или задължителна салата през зимата. През зимата, менюто изглежда незавършено, ако няма купа с туршия на масата. Според индивидуалните предпочитания, тя може да се консервира с лимон, оцет или само със сол.

В наше време има фабрики за производство на туршии. Не отричам, че  и тяхната е много вкусна.

Но,  знаем, че в масовото производство на готови туршии, се използват химикали  за по-бързо ферментиране и консервиране. За предпочитане е домашното, разбира се.

Ето и някои качества на Туршията.

Съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти.

Туршията е перфектен  помощник, за лечение на някои болести в организма. Антиоксидантите помагат за елиминирането на вредните радикали в организма.

Известно е, че тялото на децата постоянно се нуждае от витамини.

С консумацията на туршии, те получават витамин А, витамин С и витамин К.

Високото съдържание на фибри във зеленчуците, подобрява метаболизма като предпазва от запек. Маринатата на туршията може да се пие като естествена защита срещу болестта Алцхаймер, специфична за хората в напреднала възраст, особено, ако е използван чесън за приготвянето ѝ.

Туршиите приготвени с оцет, било то ябълков или винен, съдържат голямо количество пектин, който пази сърцето.

Ако искате по-бързо да стопите мазнините в тялото си, то туршията приготвена с оцет, е незаменим помощник. Отслабването е гарантирано.

В Ирландия в университета Корк, са изследвали стреса на мишки, разделени от майките им. В резултат на лечение с пробиотик, състоянието на мишките  се подобрило и те излезли от стресовото състояние, даже им се е засилила имунната система, настроението им се подобрило.

И при хората има наблюдения, че туршията действа положително на стреса.

Като бонус, искам да ви споделя, рецептата на майка за царска туршия.

Всеки път ѝ се получава перфектно.

В различни тавички се измиват и нарязват каквито зеленчуци предпочитате, но майка ми слага моркови – нарязани на кръгчета, карфиол разделена на малки клонки, камби – нарязани на четири, може и зелени доматчета.

На дъното на буркана от 800 милилитра (нормален компотен буркан) се налива ябълков оцет. След това идва забавната част. Нареждат се зеленчуците в буркана, като се редуват. Като деца с брат ми се състезавахме за скорост и кой ще нареди по-цветен буркан.

Най-отгоре  се поставя клонка целина,

1 супена лъжица сол, 1 чаена лъжица – захар и за финал се добавят  2 таблетки аспирин. Бурканите се затварят и обръщат, като се разклащат добре.

Това е всичко. Не е сложно, но е изключително вкусно и полезно.

Вие сте на ход.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани