Тутанкамон – детето фараон

Тутанкамон – детето фараон

25/11/2018 Off By martha

Ако попитате някой какво знае за древен Египет, вероятно ще спомене едно от три неща – пирамидите, сфинксът или Тутанкамон. Това е най-известният фараон редом с Рамзес II.

Но защо?

Повечето хора няма да могат да отговорят на този въпрос. Най-познатото за него е златната му маска и огромното съкровище намерено в гробницата му. Неговата история обаче е обградена от мистерии, които до ден днешен не можем да разшифроваме.

Всички знаем, че той е бил дете фараон, но малко знаят, че той станал такъв на 9 годишна възраст. От началото той се сблъскал с огромен проблем, който баща му собственоръчно създал – отричането от старата религия в замяна на почит към слънчевият бог Атен. Всъщност родното име на Тутанкамон е Тутанкатен, което означава „син на бога Атен“. Променя името си буквално за да не ядосва обществото с измислените бръщолевици на баща си и възвръща старата позната религия. Гражданите го боготворят за това решение.

Той се оженил за доведената си сестра, но имал ли е някога деца? Археолозите намерили две миниатюрни мумии в гробницата му и се зачудили дали те са негови. Никога преди не са намирани мумии на бебета. Чрез ДНК анализи установили, че това са две момичета, които наистина са били негови деца. Причината за тяхната смърт е незнайна.

Тутанкамон е починал на 18 годишна възраст. Все още не е ясно защо, но учените изключват убийство. Умрял е внезапно, може би в битка. Няма много доказателства, че той е водил армията, а по-вероятно е командвал от трона. Знаем, че той обожавал каляските, но това е възможно да е свързано с по-сериозен проблем. Мумията му показва проблеми с колената му и изкълчено ходило. Учените казват, че тази контузия се е случила преди смъртта му. Потвърдено е, че той не е можел да ходи нормално. Дали това е симптом от детството или контузия през живота, не се знае.

Дигитална реконструкция на тялото му

Най-учудващото е, че неговата гробница никога не е била ограбвана. Археолозите са я намерили запечатана с всичките богатства, които някой може да си представи. Защо точно неговата била така запазена, при положение, че толкова други са осквернени? Какво точно бил този фараон за жителите на Древен Египет?

Дигитална реконструкция на лицето му

Автор: Мартина С. Попова