Убийствената гореща вълна в Япония би била невъзможна без изменението на климата

Убийствената гореща вълна в Япония би била невъзможна без изменението на климата

06/06/2019 Off By nina

Японската топлинна вълна през юли 2018 г. нямаше да се случи, ако нямаше изменения в климата.

Това е недвусмисленото заключение на доклад, публикуван в края на май, когато страната се бори с още един период на рекордни горещини.

Топлинната вълна през юли 2018 г., при която са загинали 1032 човека, достига температура от 41.1°С, най-високата температура, регистрирана някога в страната. Проливните дъждове също предизвикаха свлачища и най-тежките наводнения от десетилетия.

Издадено от Метеорологичното дружество на Япония, изследването е първото, което установява, че някои периоди на екстремни горещини не биха могли да се случат при липсата на глобално затопляне. Учените достигнаха до това заключение, използвайки техника, известна като атрибуция на събитието (EA).

Сравнително новият метод, сподели за Climate Home News водещият автор Юккико Имада, опита да установи причинно-следствената връзка на изменението на климата и топлинната вълна, като симулира 18 климатични сценария с и без сегашното глобално затопляне от над 1°C от прединдустриалния период.  

Те откриха една от пет възможности за това топлинната вълна да се случи в настоящия климат, но почти няма вероятност това да стане в климат, неповлиян от човешката дейност.

Имада описва констатациите като „наистина изненадващи“. „Повече от 5 години изучаваме няколко екстремни събития… като използваме стратегията на ЕА“, каза Имада. „Но в повечето случаи бихме могли да изразим резултатите като„ вероятността събитието да се увеличи с X пъти поради промяната на климата, предизвикана от човека ”.

Проучването показва, че е “по същество е невъзможно” топлинната вълна да се случи при естествени условия, каза Никълъс Лийч, изследовател на климата в Оксфордския университет, за CHN.

“Промените в климата се случват все по-бързо, поне през последното десетилетие”, каза той.

Родената в началото на 2000-те години, областта на „атрибутите на екстремни метеорологични условия“, част от която е част и от изследването, е нараснала през последните години, като през март са регистрирани 230 рецензирани проучвания. Тя проследява човешкото въздействие върху изменението на климата при екстремни метеорологични явления като суша, топлина, наводнения и бури.

През декември 2018 г. проучване на топлинната вълна 2017/18 в Тасмановото море заключи, че „цялостната интензивност на събитието е практически невъзможна без антропогенно насилие“.

На 2-ри юни температурите на остров Хокайдо достигнаха нов рекорд от 39.5°C, според Японското метеорологично дружество. Това е първият път за годината, когато температурата надвишава 38°C.

Превод – Нина Жишева