Уиски против рак

Уиски против рак

04/09/2019 Off By nina

В опит да разберат дали алкохолните напитки са полезни или вредни, изследователите непрекъснато търсят доказателства. Или опровержение. И тук е присъдата за уискито. Изследванията са доказали, че уискито може да бъде полезно за нашето здраве. В умереност, разбира се.

Уискито е богато на елагова киселина, която може да се намери и в повечето плодове, пише Wide Open Eats. Тя е антиоксидант, тоест има способността да защитава телесните клетки от оксидативен стрес. А щетите, причинени от свободните радикали, водят до мутации и злокачествена дегенерация на клетките.

Умерената консумация на уиски също може да подобри защитата на организма срещу деменция, свързана с възрастта. Проучване на специалисти в медицински център в Израел (Beth Israel Deaconess Medical Center) показва, че вероятността от развитие на деменция е по-ниска сред онези възрастни, които са пили умерено количество алкохолна напитка в сравнение с тези, които изобщо не са пили алкохол.

Според учени уискито се отнася до онези алкохолни напитки, които могат да подкрепят здравето на миокарда, да намалят количеството на “лошия” холестерол в кръвта и да повишат нивото на “добрия”. Освен това уискито се счита за безопасно за диабетици – съдържа малко захар и въглехидрати. Една порция уиски успокоява нервите и мозъка, забавяйки дейността му.

Въпреки че уискито не е източник на младост, може да ви помогне да останете здрави по-дълго. Само затова си струва па си пийваме по глътка или две.

Превод – Нина Жишева