Умря последният мъжки суматрански носорог в света

Умря последният мъжки суматрански носорог в света

28/05/2019 Off By nina

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия е починал, заяви в понеделник официален представител на властите, които се опитват да спасят критично застрашените видове в страната.

Носорогът, на име Там, е бил на около 30 години и е живял в резерват за диви животни в Сабах на остров Борнео, откакто е заловен през 2008 г., заяви Кристина Лю, държавен министър на туризма, културата и околната среда. Причината за смъртта на животното не е ясна, но предишните съобщения в медиите показват, че е страдало от бъбречни и чернодробни проблеми.

Суматранският носорог, най-малкият вид носорози, е обявен за изчезнал в дивата природа на Малайзия през 2015 г. Иман, женски носорог, заловена през 2014 г., е единственият оцелял член от подвида, останал в страната.

Друг женски носорог, Пунтунг, също живяла в плен, почина през 2017 година.

Експертите по дивата природа смятат, че в света са останали  само около 30-80 суматрански носорози, обитаващи най-вече на индонезийския остров Суматра, както и в индонезийската част на Борнео.

Тяхната изолация, причинена от загуба на местообитания и бракониерство, означава, че те рядко се размножават и могат да изчезнат в рамките на няколко десетилетия, според спасителната консервационна група International Rhino Foundation.

От 2011 г. Малайзия се е опитала да развъжда видовете в плен чрез ин витро оплождане, но без успех. Г-жа Лю каза, че генетичен материал от Там е запазен за бъдещи опити за възпроизвеждане на суматранските носорози.

Превод – Нина Жишева