Унгарският винен регион

Унгарският винен регион

18/05/2019 Off By martha

Въздухът става все по-хладен, докато се движите през подземни вековни тунели. Единствената светлина е трептящото сияние на свещ. Ще ви бъде простено, ако си помислите, че проучвате пещерите в Бургундия. Вместо това, вие сте в сърцето на Токай, унгарски винарски район североизточно от Будапеща.

Използвайки картата, която ви е дадена в модерната изба Holdvölgy, вие се появявате в слабо осветена изба, където обърнатата барелка държи бутилка кехлибарена течност и няколко чаши. Време е да опитате вино Токай. Древните вулканични почви, мекият климат и сливането на две реки създават идеални условия за отглеждане на Botrytis cinerea, „благородно ферментиране”, която концентрира захарта в гроздето. Всички те се комбинират, за да произвеждат уникално сладко и структурирано вино.

Вината на Токай са исторически ценени в цяла Европа и са обявени за „виното на царете, цар на вината” от Луи XIV. Но избухването на филоксерата, две световни войни и национализацията на лозаро-винарската индустрия оставиха еликсира до голяма степен забравен в края на 20-ти век. През последните две десетилетия предприемчивите винопроизводители върнаха Токай под прожекторите. Днес посетителите могат да пробват не само класическите сладки вина в стил Aszú, но и сухите белези като Furmint и Hárslevelű, които са вкусни, като вълнуващия изглед на този исторически регион.

Бивша школа за винопроизводство е отлично ремонтирана като хотел Граф Дегенфелд. Andrássy Rezidencia Wine & Spa прави своя дом в барокова къща от 18-ти век. В село Mád, намерете забележителни изби, включително винената компания Royal Tokaji и István Szepsy. Едно подобно пътешествие из великолепният винен регион на Унгария е перфектното извинение за една прекрасна почивка с близките.