Учените казват, че когато сме пияни, сме най-истински

Учените казват, че когато сме пияни, сме най-истински

12/07/2019 Off By nina

Ставате ли различен човек, когато се напиете? Или просто не искате да признаете, че тогава ставате най-много себе си? Възможно е и двете опции да са правилни.

Според проучване, публикувано през 2017 г. в списание Clinical Psychological Science, поведението на пияния човек е най-съвместимо с истинската му личност в трезво състояние.

Огромна група учени от Университета на Мисури и университета Пардю са проучили поведението на 156 доброволци, които се съгласили да се напият до козирката, за да разберат как им действа алкохолът.

Две седмици преди експеримента участниците получили въпросници, в които трябвало да оценят различните си качества и черти в състояние на трезво и в пиянство. И въпреки че изследователите били принудени да разчитат на честността на отговорите и качеството на въпросите, техните заключения потвърждават това, което мнозина инстинктивно разбират: в пияно състояние често сме готови да действаме по-искрено и без страх от последствията.

Участниците в изследването били разделени на случаен принцип в две групи. Едната група получила водка със Sprite, а втората по някаква причина, само Sprite. Не е ясно как може да се има предвид такава „контролна“ група – в края на краищата, няма и най-малка трудност да се разграничи Sprite от водка.

На тези, които пили водка със Sprite, било наредено непрекъснато да пият и да изпълняват различни задачи, а трезвите участници ги наблюдавали.

След приключване на задачите, участниците били помолени да „оценят сами себе си”. Всички те вярвали, че в пияно състояние са успели да изпълнят задачите по-добре – че те са по-отворени към новостите и, че били емоционално по-стабилни, по-екстровертни и по-общителни. Е, да, всички знаем, че, когато сме пияни, морето ни е до колене.

Въпреки това, трезвите наблюдатели не се съгласили с оценките: по тяхно мнение и пияни и трезви, хората се държали повече или по-малко еднакво. Тоест, алкохолът създава в съзнанието на пияния илюзията за променено поведение, но в действителност отвън дори не се вижда, че е пиян!

Рейчъл Виноград, психолог, която работи по това проучване, казва, че нейният екип останал шокиран, когато се оказало, че пияните участници възприемат себе си не като трезви наблюдатели. Това означава, че алкохолът нарушава нашата самооценка повече, отколкото си мислим.

Превод – Нина Жишева