Учените модифицират зелен черен дроб

Учените модифицират зелен черен дроб

06/06/2019 Off By nina

Въздухът в домовете ни съдържа много токсични вещества – от химикали, които се отделят от строителни материали до тези, които идват от мебелите ни (като лепила, които държат кушетката заедно или импрегнират тъканите срещу горене). Има също така хлор, който се отделя от третираната вода, от цигарения дим и ароматите от нашите омекотители за тъкани – всички те са потенциални източници на замърсители на въздуха в затворени помещения.

Но стайните растения могат да помогнат.

Сега учените са направили още една стъпка напред, като вмъкват синтетичен вариант на заешки ген (известен като P450 2e1 или 2E1 накратко) в домашно растение. Ние също носим този ген, както и много бозайници. Той прави ензим, който позволява на носителя на гена да разгражда химикалите. При хората 2E1 живее в черния дроб и се включва, когато пием алкохол, но не е в състояние да обработва замърсяването на въздуха.

Идеята зад вмъкването на този ген в растението е да се създаде това, което изследователите наричат ​​”зелен черен дроб” – растение, което може да извърши част от работата по обезвреждане на околната среда по начина, по който нашият черен дроб го прави за тялото ни.

Според проучване, публикувано наскоро в списанието Environmental Science and Technology: “Модифицираните растения са имали достатъчно детоксикираща активност срещу бензол и хлороформ, за да предполагат, че биофилтрите, използващи трансгенни растения, могат да намалят летливите органични съединения от домашния въздух до безвредни стойности.” Когато се изследва в лабораторията, генетично промененото растение намалява хлороформа с 82% след три дни и напълно го премахва до шестия ден от опита. Бензенът също намаля значително – със 75% след осем дни. За сравнение, немодифицираните растения не са намалили тези замърсители значително.

Учените били специално заинтересовани да премахнат бензола и хлороформа от въздуха в помещенията, тъй като те са известни канцерогени.

„Хората всъщност не говорят за тези опасни органични съединения в домовете си и мисля, че това е така, защото не можем да направим нищо за тях“, заяви в изявление Стюарт Странд, изследовател в Университета на Вашингтон. – „Сега създадохме стайни растения, за да премахнем тези замърсители за нас.“

Важен детайл: Растенията са най-ефективни при редовно движение на въздуха над листата им (наличие на вентилатор). Без него процесът е много по-бавен, особено в среда, където токсините са много по-малко концентрирани от лабораторните условия, като дом, например. Има смисъл, защото вятърът непрекъснато се движи навън, където растенията са най-здравословни.

Все пак, бавен вентилатор и няколко генетично модифицирани растения са по-лесно и много по-евтино решение за подобряване на качеството на въздуха в помещенията в сравнение с други варианти.

„Това са стабилни съединения, така че е наистина трудно да се отървем от тях – каза Странд. Без протеини, които да разрушат тези молекули, ще трябва да използваме високоенергийни процеси, за да го направим. Толкова е по-просто и по-устойчиво да сложим всички тези протеини заедно в едно домашно растение.”

Превод – Нина Жишева