Учените откриха двойка планети, които може би са изненадващо подобни на Земята

Учените откриха двойка планети, които може би са изненадващо подобни на Земята

23/06/2019 Off By nina

През последните няколко години новите открития на екзопланетите се случват с главоломна скорост благодарение на учените, които сега разполагат с по-мощни инструменти за наблюдение. Въпреки че, нови планети се откриват редовно, светове, които потенциално могат да поддържат живота, са много по-трудни за откриване.

Сега, едно ново изследователско усилие не донесе една, а две потенциално поддържащи живота нови планети и те се намират точно в нашия галактически двор. Откритието, което беше представено в нова статия, публикувана в Astronomy and Astrophysics, скоро би могло да бъде по-голяма мисия за изследване на това, което тези нови светове може да предложат.

Планетите обикалят около една близка звезда, известна като Звездата на Тегардън. Звездата е била открита за пръв път през 2003 г., но съвсем наскоро учените са успели да видят какво обикаля в нейната орбита.

Звездата на Тегардън е само на около 12 светлинни години и също е невероятно стара. Изследователите смятат, че звездата е най-малко на осем милиарда години, което означава, че планетите около нея вероятно са имали достатъчно време за насърчаване на живота. Звездата е доста малка в сравнение с нашето Слънце, с маса по-малка от 10% от нашата звезда.

Това, което прави откритието толкова вълнуващо, е, че на базата на разстоянието си от звездата и техния размер, планетите изглеждат идеални места за живот, подобен на Земята. Температурите на планетите са точно подходящия диапазон, където вода може да тече по повърхността им, и те са скалисти светове приблизително със същия размер като Земята.

Продължавайки напред, изследователите предлагат по-нататъшно разследване на двете планети. С новите, по-мощни телескопи, които в момента работят, можем да получим още по-добра представа за това какви са планетите на повърхността и може би дори да забележат признаци, че те всъщност са домакин на някаква форма на живот.

Превод – Нина Жишева