Учените откриха как Наклонената кула в Пиза издържа на земетресения

Учените откриха как Наклонената кула в Пиза издържа на земетресения

27/05/2019 Off By nina

С емблематичния си, непреднамерен наклон, Наклонената кула в Пиза е може би една от най-известните грешки в строителството в света. Въпреки че по време на реставрационните работи през 90-те години е била стабилизирана, кулата е стояла под несигурен ъгъл повече от 600 години преди това, оцелявайки безброй големи земетресения без увреждане. Сега екип от инженери е разкрил как е успяла да извърши този подвиг.

Наклонът е станал очевиден почти веднага, тъй като вторият етаж е бил построен през 1178 година. Вината е поставена върху фундамента, който е бил твърде малък и е бил поставен върху меката почва, но това не спира инженерите да продължат работата си. Останалите шест етажа се добавят през следващите 200 години.

От векове наклонената кула в Пиза стои под ъгъл от пет градуса, така че горната част на високата сграда с височина 58 метра е изместена с повече от 5 метра. Но въпреки очевидната уязвимост, структурата е преживяла най-малко четири силни земетресения, записани в района от 1280 г. Как е успяла да направи това, остава загадка.

Така че, изследователски екип, съставен от 16 инженери, от институти като Университета в Бристол и университета Roma Tre, се заема с проучване на феномена. Учените изучават сеизмологична, геотехническа и структурна информация за кулата и заобикалящата я зона и установяват, че всичко се събира, за да придаде на кулата в Пиза доста уникален набор от характеристики.

Italy, Tuscany, Pisa, Piazza dei Miracoli, Tower of Pisa

По същество взаимодействието между почвата и структурата върху нея е много по-динамично от повечето други сгради. Тъй като фундаментната почва е толкова мека – отговорна за накланянето на постройката – и кулата е толкова висока и твърда, сградата сама по себе си не резонира с движението на земята по време на земетресения.

“По ирония на съдбата, същата почва, която е причинила нестабилността и е довела кулата до ръба на колапса, може да бъде кредитирана за това, че помага за оцеляването на тези сеизмични събития”, казва Джордж Милонакис, инженер в проучването.

Превод – Нина Жишева