Учените откриха ново агрегатно състояние на материята

Учените откриха ново агрегатно състояние на материята

10/04/2019 Off By nina

Оказва се, че твърдото, течното и газообразното състояние на материята не е цялата история – след като учените са открили ново състояние на физическата материя… където атомите са твърди и течни едновременно.

Когато прилагате екстремен натиск и температура към калия, той може да образува състояние, при което повечето атоми образуват решетъчна структура – но другата група са в течно състояние.

Андреас Херман от Университета в Единбург каза, „То е както, когато държите гъба, напоена с вода, която започва да капе, с като разликата е само това, че гъбата също е направена от вода“

„Според подходящите условия повече от половин дузина елементи – включително натрий и бисмут – са способни да съществуват в новооткритото състояние“, казват изследователите.

Досега не беше ясно дали необичайните структури представляват отделно състояние на материята или съществуват като преходни етапи между две отделни състояния.

Екип, ръководен от учени от Университета в Единбург, използва мощни компютърни симулации, за да проучи съществуването на това интересно агрегатно състояние, известно като състояние на разтопената верига.

Симулирането на това, как се държат до 20 000 атома калий в екстремни условия, разкри, че образуваните структури представляват новото, стабилно състояние на материята.

Д-р Андреас Херман от департамента по физика и астрономия към Университета в Единбург каза: „Калият е един от най-простите метали, които познаваме, но ако окажете натиск върху него, той образува много сложни структури. Ние показахме, че това необичайно, но стабилно състояние е отчасти твърдо и отчасти течно. Възпроизвеждането на това необичайно състояние в други материали може да има всякакви приложения“.

Превод от английски – Нина Жишева