Учените отсякоха – голям корем, малко мозък

Учените отсякоха – голям корем, малко мозък

10/01/2019 Off By nina

Коремната мазнина отдавна се смята за особено лоша за сърцето, но сега, ново проучване добавя повече доказателства за идеята, че може да е вредна и за мозъка.

Проучване, проведено от Обединеното кралство, установи, че хората, които са с наднормено тегло и имат високо съотношение на талията към бедрото (мярка за коремни мазнини), са имали малко по-ниски обеми на мозъка в сравнение със тези на здрави хора. По-специално, коремните мазнини са свързани с по-ниски обеми на сивото вещество – мозъчната тъкан, която съдържа нервни клетки.

“Нашето изследване разглежда голяма група хора и е установило, че затлъстяването, особено около талията, може да бъде свързано със свиване на мозъка”, заяви в изявление водещият автор на изследването Марк Хамър, професор в Училището по спорт, упражнения и здраве в университета Loughborough в Англия.

По-ниският обем на мозъка, или свиването на мозъка, е свързано с повишен риск от влошаване на паметта и развитие на деменция.

Новите открития, публикувани вчера, 9 януари, в списание Neurology, предполагат, че комбинацията от затлъстяване (измерено чрез индекса на телесна маса или ИТМ) и високото съотношение на талията към бедрото може да бъде рисков фактор за свиване на мозъка, твърдят изследователите.

Man wearing tight shirt, hands behind back, mid section, close-up

Изследването обаче откри само връзка между корема на мазнините и по-ниския обем на мозъка и не може да докаже, че повечето мазнини около талията всъщност причиняват свиването на мозъка. Възможно е хората с по-ниски обеми сиво вещество в някои мозъчни области да са изложени на по-висок риск от затлъстяване. Необходими са бъдещи проучвания, за да се изяснят причините за връзката.

Опасни мазнини

Коремната мазнина, наричана още висцерална мазнина, е мазнина, която се съхранява дълбоко в коремната кухина. Тя е свързана с по-големи рискове за здравето, отколкото подкожната мазнина. Предишни проучвания свързват висцералната мазнина с по-високия риск от сърдечни заболявания (включително инфаркт и инсулт), диабет тип 2, високо кръвно налягане и преждевременна смърт, според клиниката Mayo.

Някои предишни проучвания също установиха връзка между висцералната мазнина и по-ниския обем на мозъка.

В новото проучване изследователите анализирали информация от повече от 9 600 души, живеещи в Обединеното кралство, със средна възраст 55 години.

Констатациите са проведени дори след като изследователите са взели предвид други фактори, които могат да повлияят на обема на мозъка, включително възраст, пушене и високо кръвно налягане.

Въпреки че изследването не разглежда потенциални механизми, свързващи висцералната мазнина и мозъчното свиване, една от хипотезите е, че този тип мазнини създават възпалителни вещества, които могат да играят роля за мозъчната атрофия.

Д-р Гаятри Деви, невролог в болница “Ленокс Хил” в Ню Йорк, която не участва в проучването, се съгласи с констатациите. “Свиването на мозъчно сиво вещество… изглежда е свързано със затлъстяването и с повишената висцерална мазнина”, казва тя.

“Всичко това показва, че доброто общо здраве е много важно за доброто здраве на мозъка”, каза Деви за Live Science.

Автор – Нина Жишева