Учените разработват супер здрава дървесина, която напълно отразява слънчевата топлина

Учените разработват супер здрава дървесина, която напълно отразява слънчевата топлина

07/06/2019 Off By nina

Има нов вид пластмаса, която може да бъде рециклирана безкрайно. Дори картонът е бил изобретен, за да бъде по-силен и по-гъвкав. Нека не забравяме и изключителния потенциал на графен, супер материал, който обещава да направи всичко от чиста питейна вода до непобедими презервативи.

Така че не бива да се изненадвате, че учените са обърнали сериозен и твърд поглед към дървесината – и са открили, че непоколебимата човешка цивилизация може да се позабавлява малко с пипкава работа.

Изследователите от Университета в Мериленд са препроектирали материала, за да го направят изцяло непроницаем за видимата светлина, като само поглъща и най-малките нива на инфрачервена светлина.

Малко да поясним? Вместо да поглъща слънчевата светлина, новото дърво може да го отрази обратно в околната среда. Всъщност домовете, произведени от този материал, биха могли да ограничи почти напълно достъпа на топлина от просмукване на закрито, което евентуално ще облекчи зависимостта ни от климатизацията през летните месеци.

„Когато се използва за изграждане, този структурен материал, който променя играта, се охлажда без влагането на електричество или вода“, отбелязва в прессъобщение Яо Джай, един от авторите на изследването.

Знаем, че климатикът спасява живота, особено в климатични условия, където топлината смъртоносно разрушава качеството на въздуха. Но също така знаем, че докато ползваме климатика, ние зависим и от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива. А емисиите от тези заводи предизвикват атмосферен коктейл, който може да бъде също толкова токсичен.

“Намаляването на зависимостта на хората от енергийно неефективни методи на охлаждане, като например климатизация, би имало голямо влияние върху глобалния енергиен пейзаж”, отбелязват изследователите в резюмето на изследването.

За да направят такава “охлаждаща” дървесина, учените са използвали водороден пероксид, за да отстранят лигнина, поддържащ елемент в клетъчните стени на дървото. Този процес разкрива само целулозата на дървесината, която е мощен строителен блок от растения и дървета. Също така е невероятно непроницаем за слънчевата енергия.

Нещо повече, дървото, несъдържащо лигнин, позволява на топлината, произведена на закрито, да избяга. Това е така, защото вътрешната топлина заема малко по-различна дължина на вълната от вашата слънчева светлина – дължина на вълната, която не се отразява от новия вариант на дървото. Така през деня слънчевата топлина се пази, а през нощта топлината в помещенията се разсейва в околната среда, въпреки че екипът признава, че това може да бъде проблем, когато става въпрос за действително задържане на топлината на закрито.

Друго предимство за дърво, направено изцяло от целулоза? Невероятна здравина. В предишно проучване изследователите отбелязаха, че целулозните нанофибри превъзхождат стоманата и паяковата коприна като “най-силния биоматериал” на Земята.

Екипът на Университета в Мериленд твърди, че новата дървесина притежава якост на опън от около 404 мегапаскала или около осем пъти повече от естественото дърво. Това го поставя някъде в съседство със стоманата.

“Дървесината се използва от хиляди години и се очертава като важен устойчив строителен материал, който потенциално може да замени стоманата и бетона, поради неговите икономически и екологични предимства”, отбелязват авторите.

Тази здравина, в допълнение към изолационния фактор, може да направи новото дърво солиден кандидат за превръщането на бетонната и стоманена джунгла на града в нещо по-близо до истинска джунгла.

Превод – Нина Жишева