Фалафелът – познат и непознат

28/07/2019 Off By nina

Фалафелът е основно ястие в средиземноморското меню, популярна улична храна в Близкия изток и е прет за национално ястие на Израел. Но какво точно е фалафелът?

История му

Историята на фалафела е неясна и доста противоречива. Макар че ястието вече е безспорно огромна част от израелската култура, нейният произход не е ясен. Много палестинци смятат, че Израел е откраднал фалафела, традиционна арабска храна.

Широко разпространено е обаче убеждението, че ястието е измислено в Египет преди около 1000 години. Известно е, че Александрия е пристанищен град, така че фалафелът лесно се разпространява в други части на Близкия изток.

Други теории предполагат, че ястието е дори по-старо – някои експерти предполагат, че произходът му може да се проследи назад до Древен Египет, докато някои казват, че той произхожда от Йемен.

От какво е изработен Фалафела?

Когато казваме „фалафел“, ние имаме предвид фалафелни топки – пържени топки или банички от смлян нахут или боб фава (или смес от двете). По принцип, те са пикантни и ароматни.

Фалафелът често е подправен с традиционни подправки от Близкия изток като кимион и кориандър. Има много начини да се насладите на фалафел: като питчици с мариновани зеленчуци, на салата, или просто само фалафел. Често се сервира с хумус или тахан.

Здравословен ли е Фалафелът?

Фалафелът е популярно вегетарианско ястие, пълно с протеини и фибри. Важно е обаче да запомните, че фалафелът все пак се пържи и не съдържа калории, мазнини и натрий. Една фалафелова топка може да има до 750 калории, 30 грама мазнини и огромните 1500 милиграма натрий. Ако вашият фалафел се пържи в здравословна за сърцето мазнина (зехтин или гроздово олио, например), то определено може да се вмести в здравословния начин на живот – просто не прекалявайте.

Превод – Нина Жишева