Феерия от дълбините на океана

Феерия от дълбините на океана

09/04/2019 Off By nina

Дълбоко в Калифорнийския залив, учените са открили фантастично пространство на хидротермални отвори, пълни с кристализирали газове, блестящи басейни от горещи течности и живи форми с всички цветове на дъгата.

Над всичко това се извисяват минерални структури, зародили се от вентилационните отвори, които се извисяват на височина 23 метра. Учените са посещавали това място и преди десетилетие, но тогава не видели нищо необичайно; изглежда този сюрреалистичен морски пейзаж се е образувал около хидротермалните отвори през последните 10 години, поради увеличаване на петна в морското дъно, където са натрупани минерални и свръхгорещи водни струи.

“Удивително не е достатъчно силна дума,” каза Манди Джоуи, морски биолог от Университета в Джорджия, която ръководи екипа, открил отворите.

Джоуи и нейните колеги изучавали подводни колонии на микроорганизми в басейна Гуамас в централния залив на Калифорния в края на миналата година, когато провели автономно проучване наблизо, търсейки интересни места за проучване на следващата си експедиция.

„Видяхме много интересна топография, която ме удиви!“, каза Джой.

През февруари екипът стартира друга експедиция, изпращайки автономна техника, оборудвана с камери с висока разделителна способност, в дълбините под палубата на изследователския кораб на института Schmidt Ocean, Falkor. Почти 1800 м под повърхността видели отворите, които били покрити с микроорганизми, морски червеи и видове, които не били познати.

„Меко казано, беше шок – споделя Джоуи. – Челюстта ми буквално удари пода“.

Екипът открил хидротермална вентилационна площадка, която не е съществувала през 2008 г. „Най-вероятно, каза Джоуи, оттогава са се появили нови отвори или скоростта на хидротермалния флуиден поток се е увеличила. Разтворените минерали и метали във флуида са реагирали с морската вода, за да създадат огромни “пагоди”, някои с ширина 15 метра в диаметър и много по-високи от 10 метра над морското дъно“.

„На някои места течността на флуида е създала первази, или фланци, които улавят басейните на богатата на сулфид и метан течност под тях. Басейните пречупват светлината, създавайки сребрист ефект на огледалото. В някои басейни екипът откри деликатни минерални утайки с дължина няколко сантиметра, които изглеждаха като пера. Никой не знае какви са те“, разказа Джоуи.

„Сред другите изненади на мястото открихме странни метанови хидрати – балони с природен газ, хванати в кристална рамка от лед. Въпреки това метановите хидрати в тези отвори изглеждаха странно неравномерни, почти като разтопени“, допълва Манди.

Изследователите все още не знаят защо нещата там изглеждаха така. „Това може да бъде от високото налягане и екстремните температури на мястото, каза Джоуи. Температурата на океанската вода е само на 2°С, докато хидротермалните течности са прегрети до 366°C. Или може да има примеси в метановия газ, които причиняват странни форми“.

„Сред останалите загадки на мястото на отворите е наличието на живот, покриващ горещите кули. Някои бяха разпознаваеми, като червеите на тръбата Riftia, които съдържат симбиотични бактерии, хранещи се със сяра. Други бяха напълно нови за науката. Кулите са дом на дъговидни колонии от микроорганизми, казва Джоуи, варираща от розово до оранжево до бяло до жълто и пурпурно“.

„Никога не съм виждала пурпурна колония от микроорганизми – каза Джоуи. Изследователите сега използват генетично проследяване, за да изследват микробите и да научат дали температурата, химията на водата или някой друг фактор определя техния цвят. Също така те ще се задълбочат в проучване състава на хидротермалния флуид, за който вече са установили, че е богат на манган и желязо. Накрая, казва Джой, вирусологът на екипа изучава вирусите, които заразяват микробите на мястото. Такива неща не се случват често – каза Джоуи. – Нямам търпение да се върна!“

Превод от английски – Нина Жишева