ПЪРВИЯТ МУЗЕЙ НА ДИГИТАЛНОТО ИЗКУСТВО

ПЪРВИЯТ МУЗЕЙ НА ДИГИТАЛНОТО ИЗКУСТВО

09/10/2018 Off By nina

Автор НАОКИ КИМУРА

Музей на дигиталното изкуство, създаден от екипа на Мори Билдинг Дигитал Арт Мюзиъм Лаб Бордърлес (Mori Building Digital Art Museum teamLab) през юни отвори врати на остров Одайба в Токио.

В музея могат да бъдат видени  ярко оцветени цветя и водопади от светлина и цветове.

Разположен в търговския комплекс Palette Town, на площ от около 10000 квадратни метра, музеят представлява като голям лабиринт, където посетителите могат да видят, че дигиталните изображения се променят в отговор на движенията им и се чувстват потопени в произведенията на изкуството.

Дигиталното изкуство, създадено чрез компютърни графики и други технологии, се е превърнало в популярна арт форма, базирана на опита.

Над 40 творби са изложени в музея.

“Технологиите ни позволиха да влезем в картините”, каза шефът на ТиймЛаб Тошиуки Иноко.  “Надяваме се това да бъде място в Токио, което ще привлича хора от цял свят преди олимпиадата и параолимпийските игри в Токио през 2020 г.”

Оборудвано с 520 компютъра и 470 проектора, съоръжението може да накара посетителите да се почувстват сякаш се скитат в пространство, изпълнено с брилянтни цветове.

Една инсталация се състои от безброй лампи, които мигат в синхрон с движенията на хората, докато друго произведение показва цветя, изложени в изложбената зала, които цъфтят и прецъфтяват.

Друга експозиция представлява поле с ориз арпа, което променя окраските и вида си в синхрон с промяната на сезоните.