Фестивалът на цветовете – Холи

Фестивалът на цветовете – Холи

10/12/2018 Off By djani

Фестивалът на цветовете Холи е не само ярък празник, но и море от емоции. Това е много важно събитие за тях – вековна традиция, която е много почитана в Индия.

Холи се празнува ежегодно в края на февруари или през март в продължение на пет дни. Тя олицетворява началото на пролетта и раздялата със зимата .

Фестивалът “Холи” в Индия е пъстроцветно, ярко събитие, което освен, че е тачено от местните, привлича и туристи. Хората искрено се радват на пристигането на пролетта. Ето защо, не без причина, празненствата започват в края на февруари – началото на март. Фестивалът се провежда в деня на пълнолунието, което в Индия се нарича Phalgun Purnima. Поради това се оказва, че всяка година Холи се провежда в различни дни.

Холи е стар празник, споменат още в древните санскритски текстове. Дори и уважаваните и почитани Веди съдържат подробни описания на този празник. Не по-малко изненадващ е фактът, че са открили сведение за съществуването на Холи, който датира от най-малко 300 години пр.Хр.

Ето и една красива легенда, свързана с появата на Холи .

Кралят, който получил от боговете най-ценния дар – безсмъртие – се смятал за бог и наредил на всички да Му се покланят. Но тези заповеди и заплахи не действали върху неговия син, така че той продължавал да вярва в истинския бог. Холика, сестрата на царя, твърдо подкрепяла племенника си, затова царят заповядал да изгорят и двамата. И тогава принцът започнал да се моли още повече на своя бог, за да спаси любимата си леля. И се чули молитвите му – младият мъж получил подарък от всички богове – многоцветен шал, който можел да  предпазва от пожар. Когато дошъл денят за изгарянето на непокорния, принцът покрил леля си. Изведнъж духнал вятър и шалът покрил самия принц, благодарение на който бил спасен. Дори когато пламъците обгърнали горката жена, тя продължавала с любов да гледа  към племенника си.

Обичайно е да се украсяват покривите на сградите с много малки светлини. В декорацията е необходимо да присъства символ на пожар – оранжеви флагове, разтърсващи и създаващи илюзията за пламъците. Зрелището, сякаш пресъздава случката от легендата и е много светло и вълшебно преживяване за малки и големи.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани