Филипинките и конкурсите за красота

22/01/2019 Off By nina

Докато други страни религиозно подкрепят събития като Супер боул и Световната купа, филипинците са посветени на различен вид конкуренция – конкурсите за красота. Не че не поглеждат футбол, но те си остават посветени на зрелищното изкуство. А с „кралиците на красотата“ на страната, които обират точките навсякъде, Филипините един от най-достойните конкуренти в света.

Смяната на коронованите главислед грешката на Стив Харви през 2015

Всяка година филипинците по цял свят се скупчват заедно, за да наблюдават цветовете и блясъка на състезанието Мис Вселена. В света на зрелищата и развлеченията големи международни конкурси Мис Земя, Мис Интернешънъл и Мис Свят предшестват основното събитие – Оскарите. Заедно тези велики събития съставляват това, което е известно като „Голямата четворка“ на конкурсите за красота, в които Филипините притежават няколко титли. През цялата история страната е събрала най-ценната корона 14 пъти: четири за “Мис Земя”, шест за “Мис Интернешънъл”, една за “Мис Свят” и три славни коронации на сцената “Мис Вселена”.

Доминацията на Филипините тръгва постепенно от 2001 година, когато едва успяват да се класират в топ 10, докато достигнат до 2010, когато започва истинският им възход. Оттогава досега те всяка година печелят първенства.  От началото на конкурсите за Мис Земя през 2001 г., например, само три пъти страната не успява да се вмъкне в топ 10. И в конкурсите за Мис Вселена, които се приемат за най-престижните от Голямата четворка, Филипините представят подгласнички като Venus Raj (2010), Shamcey Supsup (2011), Janine Tugonon (2012), и Arielle Arida (2013). Това ги превръщат в горда нация, чийто представители са короновани на второ място година след година. И така до тръпката на милиони филипинци през 2015 г., когато страната най-накрая печели короната.

Една от най-емблематичните победи в страната е коронацията на Мис Вселена на Pia Wurtzbach през 2015 г., което бе направено безкрайно по-запомнящо се от домакина Стив Харви, който обяви грешен победител и се наложи да свалят короната от главата на Мис Колумбия, Ariadna Gutierrez, за да я сложат на победителката от Филипините.

Мис Вселена 2015
Pia Wurtzbach

Какво прави  тази любов към конкурсите за красота толкова голяма? За това много фактори играят роля. От една страна, това е нещо, в което филипинците са добри. В по-големите международни състезания това дава на филипинците по целия свят чувство за национална гордост. За страна, която е преживяла векове под колониалното управление, голяма част от населението, която все още носи някакво дълбоко чувство на аутсайдер, признанието е от значение. Светът на конкурсите за красота позволява на Филипините не само да се представят като способни и да печелят, да споделят сцената с останалата част от света, но и да имат чувство за победа – чувство, което им е било отказвано през голяма част от историята им.

Мис Вселена 2018

Но какво да кажем за много по-малките конкурси, постоянно организирани на местно ниво и в чужбина? Освен че обединяват обществото, за мнозина те служат като източник на забавление и бягство от реалността – което за мнозина във Филипините, живеещи под прага на бедността, е нещо важно. Конкурсите  дават на хората глътка въздух от усложненията на живота и за момент преместват фокуса единствено върху един свят на красота, корони и мечти.

Но каквато и да е причината за любовта на филипинците към конкурсите за красота, главната, която не може да бъде отречена е – много е забавно да се гледа, особено когато сте в отбора победител. Помислете за любимия си спортен отбор и се опитайте да запомните какво е усещането да ги гледате, особено когато играят добре. Това е вълнуващо и дори дава възможност да се почувствате някак част от победата. Това е, което филипинците получават от света на конкурсите за красота.

Превод от английски – Нина Жишева

Снимките са взети от публични сайтове