Фингаловата пещера

Фингаловата пещера

20/12/2018 Off By djani

 Край западното крайбрежие на Шотландия, има малко необитаемо парче земя, което се нарича Остров Стафа. На острова има много пещери. Невъзможно е да се стигне до някоя от тях от брега, с изключение на Фингаловата. Но и тя  има много тесен вход за лодки. Това е пещера, която е пример за природна архитектура. Понякога я сравняват с Лувъра.

Уникалността на тази пещера не е в размерите. В сравнение с някои пещери на нашата планета, тази е доста малка: дължината й е 75 м., нейната широчина е около 14 м., а височината ѝ е 30 м. Най-невероятното нещо тук е сводът, който се извисява като купол. Разбивайки се по стените, вълните създават звук на истинска музика. Древните шотландци затова я наричат ,,мелодична пещера“.

Много от хората, посетили пещерата оприличават внушителните звуци на църковен хор. През 1829г. тук е дошъл световноизвестният композитор Феликс Менделсон. Звуците, които чул, го вдъхновили да напише ,,Хебридите“ или ,,Пещерата Фингалов“. Това е донесло слава на острова и пещерата. След това събитие, известни писатели и публични фигури, като Жул Верн, Уолтър Скот, Робърт Луис Стивънс, са идвали тук. Дори самата кралица Виктория е посетила това страхотно място.

За посетителите на пещерата, интерес представлява “Стола на Фингал”, който се намира в близост до входа ѝ. Според местните легенди, всеки, който седне на него, има право да си намисли три желания, които ще се сбъднат.

На острова и в самата пещера са разположени множество базалтови колони, които са с тристенна, шестстенна и осемстенна форма и на пръв поглед изглеждат съвсем еднакви. Те са се формирали в резултат на вулканична активност преди милиони години.

Твърди се, че към края на XVIII в. три еленчета оцелели по чудо на острова, които по-късно били заменени с кози, а когато на  козите не им харесал климата, доплували до континента. Монасите от Йона донесли малка, но сплотена група овце. Овцете обаче също не се забавлявали и през последните два века Стафа е напълно предаден на чайки, корморани и други непретенциозни пернати същества.

Пещерата Фингала е чудесен обект за любителите на романтиката и природните красоти. Тя вдъхновява посетителите си да създават красиви произведения на изкуството и впечатлява с нестандартните си умения да „създава музика”

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани