Фолкъркското колело

Фолкъркското колело

17/10/2018 Off By martha

Ескалаторите и асансьорите са изключително умно и практично изобретение, което помага не само на мързеливите жители, но най-вече на инвалиди и физически възпрепятствани хора. Някога мислили ли сте си, че може да съществува лифт за лодки и кораби?

Завършено през 2002 година, Фолкъркското колело в Фолкърк, Шотландия е точно това. Структурата е едно от най-великите модерни индустриални изобретения в света. Това съоръжение служи като връзка между два канала с различно водно ниво. Преди това отнемало цял ден на плавателните съдове да направят прехода. Така се родила идеята за единственият в света въртящ се лифт за плавателни съдове.

Лифтове за лодки съществуват от преди това, но принципно ваните, които променят нивото на водата са една до друга, а не се въртят като огромно виенско колело. За да се вдигнат 5 тона вода 24 метра във въздуха е нужно минималното количество от 32 киловатчаса електроенергия. Това е средното количество, което едно жилище използва за 3 дена. Идеята е, че ако има същото количество вода, което се понижава едновременно с издигането няма нужда да се добавя допълнителна енергия в процеса. Реално, при този процес енергиите се изравняват. Това означава, че чистата тежест на понижаващата вана задвижва издигането на другата. При такива условия процесът се нуждае само от 1.5 киловатчаса за едно издигане – почти 20 пъти по-малко енергия. Трябва просто да се пуска и спира системата.

Възможно е такъв в лифт да работи изцяло на принципа на гравитацията – горната, падаща вана трябва да се напълни с малко повече вода, да се пусне и това ще задвижи кръгът напълно от самосебе си, само трябва да се набиват спирачки при нужда. Това обаче е доста сложно при изобретение с големината на Фолкърското колело. На по-малка скала е напълно възможно, но чистата големина на задвижващата сила на нещо с така огромна тежест би създало прекалено големи проблеми.

 

Автор: Мартина С. Попова