Харемът- мечта или златна клетка

Харемът- мечта или златна клетка

05/10/2018 Off By djani

Харемът- дали това е мъжката мечта или златна клетка за робини…?!?

Зависи от гледната точка, да. Има ли някой, който да не се усмихне само при споменаването на думичката Харем. Толкова много истории, толкова много митове. Бляскавият сериал, който турците създадоха, породи доста полемики – дали жените в османската империя действително са били с толкова разгърдени дрехи, имали ли са наистина такива красиви бижута и т.н. В крайна сметка, безспорно харемът ще си остане красива загадка и асоциация за пищен лукс и красиви жени, обилно поляти с кървави интриги , заточени в златната решетка на султана. Предлагам да открехнем малко тюлените пердета и да се потопим в атсмосферата на харема.

В турската история стотици години са се разказвали легенди за него, бил е любима тема за основен сюжет в много филми и романи и никога нищо не е загубил от своята ексцентричност. В превод от арабски означава „пазено свещено място”. В османската империя това е било един вид скривалище и закрила за жените. Много преди османската империя във Византия и Месопотамия е имало хареми. Било е строго забранено да се пише и разказва за живота вътре в харема. Мястото където живеят жените, е било със забранен достъп за всички мъже освен за съпруга им и работния персонал, който бивал предварително кастриран ако е мъж. Т.Нар евнуси. Главният евнух отключвал и заключвал портата, а останалите били на стража пред вратата , без да влизат вътре. Когато е превзет Константинопол, домът на падишаха се е преместил там. Той е живеел със семейството си- майка (valide sultan), съпруги, деца- харем с наложници. В харема имало класни стаи, турска баня (хамам), стаи за молитви , библиотеки, красиви вътрешни дворове и дори болница. Най- красивите и интелигентни момичета бивали избирани (често отвличани и поробени чужденки) специално за султана.

Topkapı Sarayı Müzesi

Жените се разделяли на 3 групи.
Първи в йерархията били съпругите на султана. След тях на почит били тези, които раждат дете на султана. Макар и да не са негови съпруги, те нямали право да се женят .Те също се считали за членове на семейството.
И най-младите момичета, 18-20 годишни търпеливо чакали своя ред. Всички жени били със статут на робиня и султанът можел да спи с всяка от тях без да се жени за нея. С пристигането си в харема, наложниците преминавали двугодишно обучение под ръководството на опитни стари робини,които наричали калфи. Всички девойки приемали исляма и изучавали корана, учели музика и танци, поезия изкуството на общуване и ръкоделие.Особено внимание се отделяло на обучението по придворен етикет. Първата дама в харема била майката на султана. Тя ( Валиде Султан), рядко наричала сина си по име. Най-често се обръщала към него с обръщението Arslanım (Лъве мой).

В калабалъка ( в хаоса, сборището на много накуп), Някои жени така и не успявали да получат благоволението на султана и да бъдат поканени в покоите му. Ако това не се случвало в продължение на 9 години, я омъжвали за султански чиновник.
Като се замисля, на съвременният мъж не му се занимава с една, а горкият султан се е справял с много подобни. Специално за жените от онова време, това си имало и добри страни, за тези, които успявали да получат ласките и вниманието на султана. Останалите получавали покрив и безплатно образование. Освен това куп приятелки или смъртни врагове…Оцеляването на всяка една си зависело от личните ѝ качества.
После ще ми говорят кога се е родила демокрацията…айде бе…

източник снимки: пазителят на тайни- Google

автор: Тезджан Ферад- Джани