Хари Потър ни прави по-добри

Хари Потър ни прави по-добри

05/07/2019 Off By martha

Минали са повече от 20 години, откакто светът беше запленен по първата книга за момчето, което оживя. Хора от всички краища на света, без дъх, четат за магията, опасните отвари, фантастичните същества и битките със зли сили. Според нов документ победата на младия магьосник не е ограничена само до страниците на книгата. Тя всъщност прави хората по-добри в реалния живот.

Специалистите твърдят, че истинските почитатели на Хари Потър са горещо привързани към приятелите си и е по-вероятно да бъдат толерантни към стигматизираните групи. Те са склонни да развиват по-висока емпатия към малцинствата. Tова не е магия, това е наука!

Има три части от проучването, които потвърждават първоначалната хипотеза. По време на първия тест децата от началното училище участвали в две проучвания. Те били провеждани преди и след като децата прочели сцените, съдържащи параграфи, свързани с предразсъдъците и неутрални фрагменти. Учениците от гимназията и университетите участвали в експерименти 2 и 3 от изследването. Те били запитани за емоциите си към отчуждени хора, след като прочели за приключенията на Хари Потър.

Това се случва, защото имаме възможност да видим света през очите на Хари. А понякога това, което наблюдаваме, не ни прави щастливи. Например, критичната тема на книгата е манията на главният злодей Волдемор за чистокръвните магьосници. Всъщност почти всички герои трябвало да се справят с трудностите, произтичащи от техните различия. Докато Хърмаяни е родена в семейство на обикновени не-магьосници, Рон Уизли живее в бедно семейство, а Невил Лонгботъм е невероятно бавен и тромав. Хагрид е гигант, който работи като учител в Хогуортс, но не му е позволено да използва магия. И въпреки всички тези странности, те все още са добри приятели и винаги са готови да се подкрепят взаимно.

Освен това самият Хари знае колко е трудно да бъдеш различен. Той загубва родителите си и трябва да израсне със своите „предубедени, ограничени, невежи и фанатични“ роднини в малък шкаф под стълбите. Той няма приятели и често бил измъчван от братовчед си. Затова Хари ги разбира; знае какво е.

Така че тази фантастична история помага на хората да осъзнаят несправедливостта в магьосническия свят и забелязват подобни примери за предразсъдъци в реалния свят. Характерът на Хари ни помага да разберем, че най-важното е да бъдеш добър към другите хора, без да обръщаш внимание на това колко различни могат да бъдат те. Думите на директора на Хогуортс, Албус Дъмбълдор, го потвърждават: „Разликите в навика и езика не са нищо, ако целите ни са еднакви и сърцата ни са отворени.“

Cheering fans react to being welcomed into a confetti-filled Diagon Alley during the grand opening at the Wizarding World of Harry Potter expansion, at Universal Studios Florida, in Orlando, Tuesday, July 8, 2014. (Joe Burbank/Orlando Sentinel/MCT via Getty Images)