Хваранг – смъртоносните воини, които изглеждали и миришели добре

Хваранг – смъртоносните воини, които изглеждали и миришели добре

13/02/2019 Off By nina

Хваранг са били изключителна група древни рицари от Сила – едно от трите царства в района на Корейския полуостров. Те били елитна секта, избрана от семейства от висшето общество и още от детството им били обучавани като елитни воини. Образовани по най-високите стандарти и с кодекс за поведение, който ги призовава да поддържат честта си в битките, тази група воини не била само фукльовци и самохвалковци. Тези момчета били добре възпитани, добре поддържани и, ако вярвате на последните южнокорейски сериали с драма-романтика, изглеждат много в унисон с тяхната женствена страна. Но каква е истината за уважаваните, благородни и красиви „Цветни рицари“?

Загадката на Хуоранг

Хваранг, което се превежда по различен начин като „Цъфтяща младеж“, „Цветни момчета“ и „Цъфтящи рицари“, е организация за елитни млади мъже, съществували в Сила, древно царство, което управлявало южните и централните части на Корейски полуостров от 1-ви век пр.Хр. до 10-ти век след Хр. Въпреки че Хваранг често се възприема като единствено военна организация, някои твърдят, че членовете на това общество също изпълняват религиозна и образователна функция в Сила.

Думата ” Хваранг” е комбинация от две думи, “хва”, което означава “цвете”, и “ранг”, което е общ термин за “човек” (не е задължително да означава специално момче или младеж). Твърди се, че липсват първични източници, които описват Хваранг. Въпреки това, има вторична литература, която до голяма степен произлиза от първични източници, които са загубени днес. Тези произведения се занимават главно с организацията на Хваранг или с религиозните сдружения, които са съществували. В резултат на това една от горещо дискутираните теми сред учените, които изучават Хваранг, е истинската функция на тази организация. Докато някои смятат, че Хваранг е изпълнявала чисто военна роля в обществото на Сила, други твърдят, че вместо това те са имали предимно религиозна функция.   

Женското начало на Хваранг

Според наличните източници, Хваранге основана през VI век пр. Хр. Преди основаването й имало друга институция, известна като Уонхва (което означава „оригинални цветя“), която била подобна на Хваранг, но се състояла от жени и била разделена на две групи, водени от две жени – Наммо и Джунжонг. Тези лидерки скоро започнали да си завиждат една на друга, което довело до убийството на Наммо от Джунжонг. Джунджонг била екзекутирана заради престъплението си и Уонхва била разпусната.

Академията на момчетата Хваранг

По-късно царят на Сила искал да укрепи страната си и затова решил да сформира друга организация като Уонхва. Този път обаче членовете на тази институция били избрани от момчета от аристократично потекло, които имали добър морал. Така започва съществуването си Хваранг. Предполага се, че Хваранге създадена така, че най-талантливите младежи от аристокрацията да могат да бъдат избрани и обучени, за да служат в държавния апарат по-късно. Посочва се, че много известни генерали и политически фигури са били Хваранг през по-ранната част от живота си. Що се отнася до репутацията, която са имали за това, че са красиви, съобщава се, че те много внимавали с външния си вид; в това, което може да бъде наречено умереност като метро-сексуална мода, използването на козметика и фини дрехи. Те горели тамян, като по този начин осигурявали прекрасен аромат, докато пътуват по приключенския си път.  

Исторически източници твърдят, че Хваранг често се срещали на места с голяма природна красота, особено свещени планини и реки, за да пеят и танцуват. Друга важна дейност на Хваранг било религиозното им обучение. То било комбинация от будизъм, конфуцианство и даоизъм, както и (вероятно) някои елементи на шаманизма, които се практикуват на Корейския полуостров много преди появяването на другите три. Нещо повече, Хваранг трябвало да учат изкуството на войната, като по този начин се подготвяли да служат като воини, когато е необходимо. Известният генерал на Сила, Ким Юшин, например, е бил Хваранг. Неговите военни кампании помогнали на Сила да се опита да обедини Корея и е най-известен с това, че успешно води кампанията срещу Бекдже, конкурентно царство.

Кодексът на Хваранг

Хваранг изучавали и текстове, съдържащи правилата на етичното поведение. Тези документи са Петте отношения, Шестте изкуства, Трите научни професии и Шестте начина на държавна служба. Може да се каже, че от тях Петте отношения са основен компонент на кодекса за поведение на Хваранг . Кодексът е създаден от монах на име Уонгванг и съдържа елементи на будизма и конфуцианството. Петте отношения са следните:

1. Да служа на царя с лоялност.

2. Да служа на родителите си с лоялност.

3. Винаги да показвам лоялност към приятелите си.

4. Да не се оттеглям никога в битката.

5. Да не убивам ненужно.

В крайна сметка важността на Хваранг намалява и те постепенно изчезват от историята. Независимо от това, възходът на корейския национализъм, както и откриването на ръкопис, озаглавен Хрониките на Хваранг през 80-те години, предизвикаха нов интерес към тях. Популярността на Хуоранг е видима в корейското общество днес. Стилът в Таекуондо, наречен Hwa-rang, например, е кръстен в чест на Хваранг, а корейски телевизионен сериал, наречен “Хваранг : Младостта на поета воин”, е излъчен между 2016 и 2017 година.

Превод от английски – Нина Жишева